🕒 Doba přípravy: více než hodinu
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 1 dort
🍪 Popis
Dechberoucí, a přitom tak jednoduchý!
🍓 Ingredience
- 350 g hladké mouky + navíc na podsypání
- 150 g kukuřičného škrobu
- 180 g krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 2 vejce
- 330 g másla, nakrájeného na malé kostičky
NA KRÉM
- 200 g smetany ke šlehání (40%)
- 300 g krémového sýra
- 200 g crème fraîche nebo mascarpone
- 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti) prosátého přes jemné síto
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu tyrkysové (nebo modré a zelené)
- potravinářské barvivo (lze zcela vynechat)
- nadrcené nebo nastrouhané kakaové sušenky nebo nastrouhaná tmavá čokoláda na ozdobení
- malá barevná čokoládová vajíčka a kvítky na ozdobení
🥘 Postup přípravy
1 Mouku a škrob prosejte přes jemné síto na pracovní plochu, přidejte cukr a vanilku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte máslo. Dobře propracujte a hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a minimálně na hodinu uložte do lednice.
2 Na papír velikosti A4 obkreslete šablonu vejce, kterou najdete v tomto čísle v příloze Velikonoce na straně 2 a vystřihněte.
3 Po vychlazení těsto ještě jednou propracujte, rozdělte na třetiny a na moukou posypané pracovní ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte každou na plát o síle 5 mm. Podle šablony vykrojte 3 vejce. Korpusy rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 30 minut do mrazáku.
4 Zatímco se korpusy chladí, rozehřejte troubu na 190°C. Pečte 12–15 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do světlehněda. Nechte zcela vychladnout.
5 Smetanu vyšlehejte dotuha. Krémový sýr, crème fraîche (nebo mascarpone), moučkový cukr a vanilkový extrakt prošlehejte dohladka a poté opatrně stěrkou vmíchejte šlehačku. Nakonec krém obarvěte na světle tyrkysovou barvu a naplňte jím cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou.
6 Na servírovací talíř nebo vhodnou podložku položte první korpus vejce a ozdobte po celé ploše malými kopečky krému. Jemně posypte rozdrobenými sušenkami či nastrouhanou čokoládou a nahoru položte druhý korpus. Postup opakujte. Poslední díl korpusu opět ozdobte krémem a na závěr ozdobte podle chuti sušenkovými drobečky, čokoládovými vajíčky a kvítky.
☕️ Poznámka
Zbylé těsto (odřezky) nevyhazujte, budou z něj skvělé sušenky. Vychlazené těsto rozválejte, vykrájejte z něj sušenky a upečte na 190°C dozlatova. Můžete je i slepit džemem nebo krémem.








Napsat komentář