🕒 Doba přípravy: více než hodinu

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 1 dort

🍪 Popis

Dechberoucí, a přitom tak jednoduchý!

🍓 Ingredience

  • 350 g hladké mouky + navíc na podsypání
  • 150 g kukuřičného škrobu
  • 180 g krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, vyškrábnutá
  • 2 vejce
  • 330 g másla, nakrájeného na malé kostičky

NA KRÉM

  • 200 g smetany ke šlehání (40%)
  • 300 g krémového sýra
  • 200 g crème fraîche nebo
  • 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti) prosátého přes jemné síto
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu tyrkysové (nebo modré a zelené)
  • (lze zcela vynechat)
  • nadrcené nebo nastrouhané nebo nastrouhaná na ozdobení
  • malá barevná čokoládová vajíčka a kvítky na ozdobení

🥘 Postup přípravy

1 Mouku a škrob prosejte přes jemné síto na pracovní plochu, přidejte a vanilku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vyklepněte vejce a přidejte máslo. Dobře propracujte a hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a minimálně na hodinu uložte do lednice.

2 Na papír velikosti A4 obkreslete šablonu vejce, kterou najdete v tomto čísle v příloze Velikonoce na straně 2 a vystřihněte.

3 Po vychlazení těsto ještě jednou propracujte, rozdělte na třetiny a na moukou posypané pracovní ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte každou na plát o síle 5 mm. Podle šablony vykrojte 3 vejce. Korpusy rozložte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 30 minut do mrazáku.

4 Zatímco se korpusy chladí, rozehřejte troubu na 190°C. Pečte 12–15 minut, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do světlehněda. Nechte zcela vychladnout.

5 Smetanu vyšlehejte dotuha. Krémový , crème fraîche (nebo mascarpone), a prošlehejte dohladka a poté opatrně stěrkou vmíchejte šlehačku. Nakonec krém obarvěte na světle tyrkysovou barvu a naplňte jím cukrářský sáček s kulatou hladkou špičkou.

6 Na servírovací talíř nebo vhodnou podložku položte první korpus vejce a ozdobte po celé ploše malými kopečky krému. Jemně posypte rozdrobenými sušenkami či nastrouhanou čokoládou a nahoru položte druhý korpus. Postup opakujte. Poslední díl korpusu opět ozdobte krémem a na závěr ozdobte podle chuti sušenkovými drobečky, čokoládovými vajíčky a kvítky.

☕️ Poznámka

Zbylé těsto (odřezky) nevyhazujte, budou z něj skvělé . Vychlazené těsto rozválejte, vykrájejte z něj sušenky a upečte na 190°C dozlatova. Můžete je i slepit džemem nebo krémem.

  • Energie7453 kcal
  • Bílkoviny104 g
  • Sacharidy671 g
  • Tuky470 g

https://www.apetitonline.cz/recept/velikonocni-susenkovy-dort




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *