Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami

, , , , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí

🍪 Popis

Jemnost líček hned tak něco nepřekoná. Měkčí maso byste opravdu hledali marně. Inspirovali jsme se francouzskou kuchyní a podusili je s pastinákem a hruškami, výsledek je víc než delikátní!

🍓 Ingredience

  • borlotti 150 g sušené
  • 6 ks líčka (viz Něco navíc)
  • mouka pšeničná hladká 2 PL
  • pepř čerstvě mletý
  • olivový 3 PL
  • 2 ks nakrájené na kolečka
  • hruškový 300 ml nepřislazovaný nebo nepřislazovaná ananasová šťáva (může být fresh)
  • vinný červený 2 PL + na dochucení
  • kuřecí 750 ml
  • 2 snítky
  • 2 snítky
  • 250 g oloupaný a nakrájený na 2–3cm kousky
  • 2 ks velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostky

🥘 Postup přípravy

1
Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.
2
Maso poprašte moukou smíchanou s trochou soli a pepře. V hlubokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním až silném ohni a opečte maso ze všech stran dohněda. Vyjměte a dejte stranou, pak vlijte zbývající olej a vsypte cibuli, opékejte ji 10 minut doměkka a dozlatova.
3
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Do kastrolu k cibuli vlijte hruškovou či ananasovou šťávu a ocet, přiveďte k varu a nechte pár minut bublat, zatímco budete obracečkou odškrabovat přípečky. Do kastrolu přilijte vývar, vložte a vsypte scezené fazole, prohřejte k varu a povařte 15 minut. Poté vložte do tekutiny maso, přiklopte a přesuňte kastrol do trouby na 2 hodiny.
4
Na konci pečení do obsahu kastrolu vmíchejte pastinák a pečte přiklopené dalších 30 minut. Odklopte, vmíchejte hrušky a dopékejte bez poklice 45 minut, aby maso a fazole pořádně změkly a tekutina zmenšila objem a mírně zhoustla. Dolaďte solí, pepřem a octem. Jako příloha se hodí či šťouchané i čerstvé .

☕️ Poznámka

Namísto líček lze použít 600–750 g libovějšího vepřového ramínka, nakrájeného na cca 5cm kostky.

Energie 2375 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 194 g
Tuky 116 g
Vláknina 26 g

https://www.apetitonline.cz/recept/veprova-licka-dusena-s-fazolemi-pastinakem-hruskami




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *