🕒 Doba přípravy: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 porce
🍪 Popis
Vídeňský řízek, tedy přinejmenším coby název, vznikl až v 19. století. Od obyčejného řízku liší důsledným použitím telecího masa.
🍓 Ingredience
- telecí maso 1 ks
- řízek z telecího ořechu, 1–2 cm silný
- sůl
- mouka pšeničná hladká podle potřeby
- vejce 1 ks prošlehané
- strouhanka čerstvá, podle potřeby
- ghí nebo voňavé sádlo na smažení (řízek musí plavat)
- citron plátky na ozdobení
- bramborový salát vídeňský, k podávání
- hlávkový salát k podávání
🥘 Postup přípravy
Řízek vodorovně nařízněte a otevřete jako knihu. Zlehka ho naklepejte ještě víc dotenka (hlavně ve ,hřbetu‘). Mírně ho osolte, pak obalte v mouce, vejci a strouhance (nepřitiskávejte ji!). Smažte v pánvi s vyšší vrstvou tuku rozehřátého na 160–170 °C dozlatova. Během smažení občas řízkem zlehka pohněte a také lžící přelijte povrch rozehřátým tukem. Až bude řízek zespodu pěkně dozlatova, obraťte a dosmažte. Podávejte s citronem, doplněné bramborovým salátem a listy hlávkového salátu.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 289 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 0 g
Tuky 18 g
Vláknina 0 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/nejen-tafelspitz-sacher-torte-rakouska-kuchyne-je-rozmanita-cechum-blizka








Napsat komentář