Voňavé brambory s rýží na indický způsob

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Směs nadýchané basmati a brambor je jednoduchý indický pokrm z jednoho hrnce, který zvládnete připravit, i když ve spíži nemáte téměř nic. A ačkoliv je to „příloha s přílohou“, díky voňavému a zářivé barvě obstojí jako lehká večeře: zvláště když přidáte kopeček hustého jogurtu.

🍓 Ingredience

  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 bobkový list
  • 1 tobolka černého kardamomu
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 čerstvá
  • 1 lžička česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička koření
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 1 hrnek
  • 3 brambory

🥘 Postup přípravy

01.
Rýži propláchněte na sítku a nechte ji chvíli namočenou. Spařená rajčata oloupejte a rozmixujte na pastu, oloupaný rozmixujte. (použijte tři čtyři menší, nebo dvě opravdu velké) oloupejte a nakrájejte na menší kostky, cibuli nakrájejte nadrobno.

02.
Ve větším hlubším hrnci rozehřejte větší množství přepuštěného másla (nebo směsi přepuštěného másla a oleje). Přidejte , černý kardamom, a římský kmín a nechte je chvíli v horkém tuku rozvonět.

03.
Vsypejte cibuli a orestujte ji za stálého míchání dozlatova. Poté vmíchejte chilli papričku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a také je prohoďte v horkém tuku. Teď přidejte i kurkumu a směs koření garam masala. Vlijte rozmixovaná rajčata a zprudka vyduste šťávu až na .

04.
Do pánve přidejte brambory, promíchejte je na pánvi tak, aby se dobře obalily kořením, osolte, přidejte pár lžic vody a pod pokličkou zvolna duste asi 15 minut.

05.
Nakonec do hrnce přidejte scezenou namočenou rýži a rozprostřete ji na bramborový základ. Podlijte dvojnásobným množstvím vody (na hrnek rýže použijte dva hrnky vody), ještě zlehka dosolte a pod pokličkou na mírném ohni duste 15 minut. Přiklopené pak nechte pod pokličkou ještě chvíli dojít.

06.
Podávejte horké s kopečkem hustého jogurtu jako lehkou večeři nebo jako vydatnou exotickou přílohu.

☕️ Poznámka

Tip: Připravte si dopředu k ruce všechno koření a ingredience, které budete potřebovat. Když se tvoří základ jídla, je potřeba ho pozorně míchat a hlídat.

Tip: Při přípravě na elektrickém sporáku postačí, když budete jídlo zvolna dusit 5 minut a pak ho necháte 30 minut stát přiklopené na horké plotně. Zbytkové teplo na dovaření rýže postačí.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *