🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
Směs nadýchané rýže basmati a brambor je jednoduchý indický pokrm z jednoho hrnce, který zvládnete připravit, i když ve spíži nemáte téměř nic. A ačkoliv je to „příloha s přílohou“, díky voňavému koření a zářivé barvě obstojí jako lehká večeře: zvláště když přidáte kopeček hustého jogurtu.
🍓 Ingredience
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 1 bobkový list
- 1 tobolka černého kardamomu
- 2 hřebíčky
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 lžička česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička soli
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1 hrnek rýže basmati
- 3 brambory
🥘 Postup přípravy
01.
Rýži propláchněte na sítku a nechte ji chvíli namočenou. Spařená rajčata oloupejte a rozmixujte na pastu, oloupaný zázvor rozmixujte. Brambory (použijte tři čtyři menší, nebo dvě opravdu velké) oloupejte a nakrájejte na menší kostky, cibuli nakrájejte nadrobno.
02.
Ve větším hlubším hrnci rozehřejte větší množství přepuštěného másla (nebo směsi přepuštěného másla a oleje). Přidejte bobkový list, černý kardamom, hřebíček a římský kmín a nechte je chvíli v horkém tuku rozvonět.
03.
Vsypejte cibuli a orestujte ji za stálého míchání dozlatova. Poté vmíchejte chilli papričku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a také je prohoďte v horkém tuku. Teď přidejte i kurkumu a směs koření garam masala. Vlijte rozmixovaná rajčata a zprudka vyduste šťávu až na tuk.
04.
Do pánve přidejte brambory, promíchejte je na pánvi tak, aby se dobře obalily kořením, osolte, přidejte pár lžic vody a pod pokličkou zvolna duste asi 15 minut.
05.
Nakonec do hrnce přidejte scezenou namočenou rýži a rozprostřete ji na bramborový základ. Podlijte dvojnásobným množstvím vody (na hrnek rýže použijte dva hrnky vody), ještě zlehka dosolte a pod pokličkou na mírném ohni duste 15 minut. Přiklopené pak nechte pod pokličkou ještě chvíli dojít.
06.
Podávejte horké s kopečkem hustého jogurtu jako lehkou večeři nebo jako vydatnou exotickou přílohu.
☕️ Poznámka
Tip: Připravte si dopředu k ruce všechno koření a ingredience, které budete potřebovat. Když se tvoří základ jídla, je potřeba ho pozorně míchat a hlídat.
Tip: Při přípravě na elektrickém sporáku postačí, když budete jídlo zvolna dusit 5 minut a pak ho necháte 30 minut stát přiklopené na horké plotně. Zbytkové teplo na dovaření rýže postačí.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-bezmasa-jidla-vonave-brambory-s-ryzi-na-indicky-zpusob-83964








Napsat komentář