🍽️ Množství: 4 porce
🍓 Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- 2 hrnky rýže basmati,
- 4 hrnky vody,
- 2 velká rajčata,
- 50 g čerstvého hrášku,
- 2 středně velké mrkve,
- 5 ks bobkového listu,
- 3 ks kardamomu,
- 1 celou skořici,
- 5 ks hřebíčku,
- koření garam masala,
- kurkumu,
- 2 lžičky soli,
- hrst kešu ořechů.
Na omáčku:
- 4 stroužky česneku,
- malý kousek zázvoru v celku,
- hrst mátových lístků,
- hrst lístků koriandru,
- 3 rajčata,
- 2 středně pálivé chilli papričky,
- 1 hrnek vody
🥘 Postup přípravy
Nejprve si připravte omáčku. Do mixéru vložte česnek, zázvor, lístky máty a koriandru, rajčata, chilli papričky, hrnek vody a vše rozmixujte.
Na pánvi rozpalte olej a osmahněte v něm bobkový list, kardamom, rozlomenou skořici, hřebíček. Ke koření přidejte rozmixovanou omáčku a promíchejte. Postupně k omáčce přidejte nakrájená rajčata, mrkev a hrášek, propláchnutou rýži, vodu, koření garam masala, kurkumu a sůl. Vše dobře promíchejte, ochutnejte, případně ještě dochuťte. Pokud používáte tlakový hrnec, nechte vařit 5–10 minut. V normálním hrnci vařte o asi 10–15 minut déle.
Po dovaření musí být všechna zelenina a rýže měkká, nechte odležet, poté ještě jednou promíchejte. Na suché pánvičce opražte kešu ořechy a posypte jimi rýži, můžete podávat.
☕️ Poznámka
Pokud máte rádi kokos, můžete do omáčky přidat také čerstvý nebo strouhaný kokos. Do zeleninového Biryani můžete použít zeleninu dle libosti, například brambory, lilek, cuketu a podobně.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/zeleninove-biryani-47549








Napsat komentář