🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍪 Popis

Kvetoucí černý bez láká každé jaro nejen včely, ale také mlsné jazyky. Takový domácí nebo likér, to je už klasika. Pro tentokrát můžete ale zkusit také domácí bezovou zmrzlinu!

🍓 Ingredience

Na zmrzlinu

  • 4 bezové květy
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 250 ml zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu

K podávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Z čerstvých bezových květů vyberte broučky a mušky a jednotlivé kvítky oberte ze stopek.

Krok 2: Zalijte kvítky smetanou a nádobu zavřete víčkem nebo jinak překryjte. Nechte v lednici asi 24 hodin odležet.

Krok 3: Druhý den propasírujte smetanu s kvítky přes jemné plátno nebo hodně husté síto do hrnce. Přidejte a a začněte postupně zahřívat. Nenechte ale smetanu přejít varem, mohla by se srazit!

Krok 4: Bokem si v misce prošlehejte žloutky. Pak do nich opatrně zašlehejte naběračku horké bezové smetany. Vše pak na mírném ohni zašlehejte do zbytku horké smetany. Zahřívejte a míchejte, dokud směs nemá konzistenci řídkého pudinku.

Krok 5: Nakonec do směsi vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, případně i trochou citronové kůry.

Krok 6: Připravenou zmrzlinovou směs nalijte do vaničky a dejte do mrazáku. Každých asi 30 minut ji lehce promixujte ponorným mixerem. Ten rozbije případné ledové krystalky a díky tomu bude hebká a krémová.

Krok 7: Celý proces mražení trvá asi 5 hodin, v případě že máte zmrzlinovač, je příprava samozřejmě jednodušší. Hotovu zmrzlinu podávejte s letním ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *