🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 sklenic

🍪 Popis

Voňavé bezové květy jsou zadarmo, tak toho využijte a vyrobte si výborné bezové želé či marmeládu. Je to jednoduché a výsledek stojí za to.

🍓 Ingredience

  • 30 bezových květů
  • 3 citrony
  • 2 kg želírovacího cukru
  • 3 l vody

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Čím intenzivnější chuť marmelády chcete, tím déle květy namáčejte. Základem výroby je totiž macerace květů a citronu. Měla by probíhat minimálně jeden, ale klidně až pět dní. Květy odstříhejte z velkých stonků, přidejte citronovou šťávu a kůru (použijte tři až pět ů, záleží na velikosti), zalijte převařenou vodou, překryjte lehce plátnem nebo víčkem či poklicí a macerujte v chladu, ale ne v lednici.

Krok 2: Pak slijte přes jemné plátýnko do hrnce, zbytky květů v plátýnku ještě vyždímejte a vyhoďte. Do tekutiny přidejte želírovací (můžete použít i směs normálního cukru a pektinu) a povařte dle návodu – bývá to asi pět minut. Plňte do předem vyvařených a ideálně ještě horkých sklenic.

Krok 3: Životnost marmelády bývá kolem půl roku. Pro delší výdrž byste ji museli po nalití do sklenic ještě zavařit, ale tím se ztratí hodně léčivých sil.

☕️ Poznámka

Bezovou chuť můžete doladit vanilkou, hřebíčkem, zázvorem a dalším kořením podle chuti. Bezové želé se hodí k slepování cukroví, sušenek, ochucení čaje či jen tak na lžičku.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *