🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 3 porce
🍪 Popis
Srpnová úroda paprik má jedinou nevýhodu: trvá příliš krátce! S naším receptem si bohaté chuti paprik užijete nejen teď v létě, ale i za pár měsíců.
🍓 Ingredience
- 1 ocet
- 150 ml horké vody
- 150 ml olivového oleje
- 1 pepř
- 1 sůl
- 1 ks chilli papričky
- 6 stroužků česneku
- 2 ks lilku
- 10 ks kapie
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Celé lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami (ty také nechte v celku) je při 200 stupních pečte asi půl hodiny, až se slupky zeleniny zvrásní a místy ztmavnou. Papriky dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku na 20 minut zapařit, aby šly snadno loupat.
Krok 2: Po vychladnutí zeleninu oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Lehce promixujte (kousky zeleniny nejsou ve směsi na škodu), smíchejte s olejem, vodou, prolisovaným česnekem, rozdrobenou chilli papričkou, lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a třemi lžícemi octa a na velmi mírném plameni za občasného míchání dvě hodiny povařte. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a okyselte.
Krok 3: Horkou směs rozdělte do vymytých skleniček a povrch zakápněte olejem. Takto připravený ajvar můžete i zavařit nebo si část schovat do mrazáku, ale dle naší zkušenosti mizí tak rychle, že něco takového vůbec nebude potřeba.
☕️ Poznámka
Ajvar je výborný k pečeným masům a karbanátkům, ale výborně se hodí i jako pomazánka na pečivo, k sýru nebo k pečeným bramborám.








Napsat komentář