Opečené škubánky s mákem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

Příprava škubánků má svoje kouzlo a rády při ní asistují i děti. Píchání vařečky do horkých brambor nebo mletí máku zvládnou i ti nejmenší. Věděli jste, že své jméno má tahle tradiční pochoutka podle toho, že se kousky těsta škubou z hrnce?

🍓 Ingredience

Na škubánky

  • 500 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 3 lžíce sádla

K podávání

  • 3 lžíce mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 70 g rozpuštěného másla

🥘 Postup přípravy

Krok 1: oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut.

Krok 2: Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.

Krok 3: Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.

Krok 4: V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.

Krok 5: Mezitím smíchejte čerstvě namletý s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/opecene-skubanky-s-makem-65414




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *