🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Příprava škubánků má svoje kouzlo a rády při ní asistují i děti. Píchání vařečky do horkých brambor nebo mletí máku zvládnou i ti nejmenší. Věděli jste, že své jméno má tahle tradiční pochoutka podle toho, že se kousky těsta škubou z hrnce?
🍓 Ingredience
Na škubánky
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky
- sůl
- 3 lžíce sádla
K podávání
- 3 lžíce mletého máku
- 3 lžíce moučkového cukru
- 70 g rozpuštěného másla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka, trvá to asi 15 minut.
Krok 2: Pak vodu slijte tak, aby v hrnci zůstala zhruba do poloviny výšky brambor, a zasypejte moukou. Druhým koncem vařečky do hmoty udělejte několik děr, aby mouka lépe propadla a pára mohla odcházet, a nechte chvíli společně provařit.
Krok 3: Nakonec vařečkou vymíchejte hladké těsto a lehce ho osolte. Solí se až úplně nakonec, aby nevodnatělo.
Krok 4: V pánvi rozehřejte kousek sádla. Z těsta lžící odebírejte kousky a osmahněte je na sádle ze všech stran dozlatova.
Krok 5: Mezitím smíchejte čerstvě namletý mák s cukrem a rozpusťte máslo. Hotové opečené škubánky podávejte s mákem a podle chuti i přelité máslem.








Napsat komentář