Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

, , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí

🍪 Popis

Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku.

🍓 Ingredience

  • 100 g jemné (dětské) krupičky
  • 90 g hladké mouky
  • 150 ml mléka, horkého
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 6 vajec, žloutky a zvlášť
  • cca 1–1,5 lžičky soli a čerstvě
  • 5 lžic nastrouhaného parmazánu
  • špetka kypřicího prášku (nemusí být)
  • stonky z 200 g balení baby chřestu, spařené v horké vodě, zchlazené studenou vodou a na 1–2 cm kousky
  • 2–3 hrsti najemno nasekaného kerblíku
  • máslo a na vymazání a vysypání formy

🥘 Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.

2 Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte (a chcete-li, i ), připravený a nasekaný , opepřete a opět důkladně promíchejte.

3 Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).

4 Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.

☕️ Poznámka

Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.

  • Energie2397 kcal
  • Bílkoviny127 g
  • Sacharidy144 g
  • Tuky142 g

https://www.apetitonline.cz/recept/peceny-svitek-s-kerblikem-zelenym-chrestem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *