🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Jemnost líček hned tak něco nepřekoná. Měkčí maso byste opravdu hledali marně. Inspirovali jsme se francouzskou kuchyní a podusili je s pastinákem a hruškami, výsledek je víc než delikátní!
🍓 Ingredience
- fazole borlotti 150 g sušené
- vepřové maso 6 ks líčka (viz Něco navíc)
- mouka pšeničná hladká 2 PL
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- olivový olej 3 PL
- cibule 2 ks nakrájené na kolečka
- hruškový džus 300 ml nepřislazovaný nebo nepřislazovaná ananasová šťáva (může být fresh)
- vinný ocet červený 2 PL + na dochucení
- vývar kuřecí 750 ml
- rozmarýn 2 snítky
- tymián 2 snítky
- pastinák 250 g oloupaný a nakrájený na 2–3cm kousky
- hruška 2 ks velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostky
🥘 Postup přípravy
1
Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.
2
Maso poprašte moukou smíchanou s trochou soli a pepře. V hlubokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním až silném ohni a opečte maso ze všech stran dohněda. Vyjměte a dejte stranou, pak vlijte zbývající olej a vsypte cibuli, opékejte ji 10 minut doměkka a dozlatova.
3
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Do kastrolu k cibuli vlijte hruškovou či ananasovou šťávu a ocet, přiveďte k varu a nechte pár minut bublat, zatímco budete obracečkou odškrabovat přípečky. Do kastrolu přilijte vývar, vložte bylinky a vsypte scezené fazole, prohřejte k varu a povařte 15 minut. Poté vložte do tekutiny maso, přiklopte a přesuňte kastrol do trouby na 2 hodiny.
4
Na konci pečení do obsahu kastrolu vmíchejte pastinák a pečte přiklopené dalších 30 minut. Odklopte, vmíchejte hrušky a dopékejte bez poklice 45 minut, aby maso a fazole pořádně změkly a tekutina zmenšila objem a mírně zhoustla. Dolaďte solí, pepřem a octem. Jako příloha se hodí bramborová kaše či šťouchané brambory i čerstvé pečivo.
☕️ Poznámka
Namísto líček lze použít 600–750 g libovějšího vepřového ramínka, nakrájeného na cca 5cm kostky.








Napsat komentář