🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 2 plechy
🍪 Popis
Naše požadavky na kynutý koláč jsou přesně dva: těsta musí být výrazně méně než vrstvy náplně a drobenky a nesmí se šetřit na másle, cukru ani rumu. Dietu odkládáme na neurčito, tenhle voňavý ovocný koláč si rozhodně zaslouží chvilku pozornosti.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 citron
- 1 špetka soli
- 125 g rozpuštěného másla
Na tvaroh a náplň (ovoce čerstvé, kompotované či mrazené)
- 750 g tučného tvarohu
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- ovoce
Na drobenku
- 60 g másla
- 70 g cukru krupice
- 110 g hrubé mouky
Na přelití
- 80 ml tuzemského rumu
- 80 g másla
- moučkový cukr na posypání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované
Krok 2: Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu
Krok 3: K mouce s cukrem přidejte sůl, nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.
Krok 4: Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
Krok 5: Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.
Krok 7: Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.
Krok 8: Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.
Krok 9: Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!








Napsat komentář