Grapefruitovo-klementinkový prolévaný obrácený koláč

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 porcí

🍪 Popis

Upečte si kousek slunce! Vláčný obrácený koláč s dokáže prozářit (a osladit) i ten nejzamračenější den. Sladké zdatně vyvažuje nahořklý – ladí jim to spolu náramně.

🍓 Ingredience

  • muscovado světlý 2 PL
  • 1 ks červený, oloupaný a nakrájený na 0,5cm kolečka
  • klementinka 2 ks oloupané a nakrájené na 0,5cm kolečka
  • bílý nebo crème fraîche, k podávání (nemusí být)

NA MANDLOVÝ KORPUS

  • máslo 250 g změklé + navíc na vymazání
  • třtinový muscovado světlý 175 g
  • vejce 4 ks velikosti M, prošlehaná
  • mouka pšeničná hladká 200 g
  • kypřicí 1,5 ČL
  • 1 špetka
  • mouka mandlová 100 g
  • mandlový extrakt 2 ČL
  • 1 ČL
  • grapefruit 1 ks kůra nastrouhaná najemno
  • klementinka 1 ks kůra nastrouhaná najemno

NA PROLITÍ

  • klementinka 1 ks šťáva vymačkaná
  • grapefruit 1 ks šťáva vymačkaná
  • 100 ml tekutý
  • 100 ml výrazné bylinné chuti

🥘 Postup přípravy

1
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Otevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a dno posypte 2 lžícemi světle hnědého cukru. Pak na dno vyskládejte plátky grapefruitu a klementinek tak, aby ho zcela zakrývaly – podle potřeby se přitom mohou překrývat.
2
Ve velké míse šlehejte ručním elektrickým šlehačem máslo a 175 g světle hnědého cukru 5–8 minut do nadýchaného krému. Postupně po troškách přilévejte a zašlehávejte prošlehaná vejce.

3
Velkou kovovou lžící vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli, mleté , oba extrakty a obojí citrusovou kůru. Těsto naneste na ve formě a rovnoměrně rozetřete. Formu postavte na plech vyložený pečicím papírem (během pečení může zespodu vytéct trocha sirupu). Pečte 45–50 minut – korpus by měl nabýt na objemu a zezlátnout, špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Po stisknutí prstem by se měl vrátit zpátky, ale pořád ještě by měl být trochu měkký a vlhký.
4
Mezitím nalijte přísady na prolití do rendlíčku a přiveďte k varu, zvolna vařte 2–3 minuty – většina alkoholu by se měla odpařit, ale měli byste cítit příjemnou příchuť ginu. Opatrně odstraňte boky formy a korpus prolijte 2–3 lžícemi směsi na prolití. Pak na něj položte mřížku na chladnutí a i s ní ho obraťte tak, aby ovoce bylo nyní nahoře. Sejměte dno formy. Rendlíček vraťte na oheň a směs vařte další 3–4 minuty na . Nechte 5 minut chladnout a lžící nalijte na ovoce. Podávejte s jogurtem či crème fraîche podle chuti.

☕️ Poznámka

Energie 5300 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 461 g
Tuky 311 g
Vláknina 36 g

https://www.apetitonline.cz/recept/grapefruitovo-klementinkovy-prolevany-obraceny-kolac




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *