Francouzské brambory ze syrových brambor

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáč

🍪 Popis

Zkusili jste už francouzské ze syrových brambor? Teď je na to nejlepší období – se krásně upečou i bez předváření. Přidejte vydatnou zálivku ze zakysané smetany a vajec a výsledkem budou nejšťavnatější zapečené brambory, jaké jste kdy jedli – a ještě ušetříte čas.

🍓 Ingredience

  • 1500 g brambor
  • 9 vajec
  • 400 g klobásy
  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.

Krok 2: Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.

Krok 4: V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.

☕️ Poznámka

Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáč
Energie12 813,82 kJ
Bílkoviny134,7 g
Tuky161,45 g
Sacharidy259,3 g
18,04 g
SAFA58,55 g
Vláknina24,01 g
Cukry24 g

https://www.prozeny.cz/clanek/francouzske-brambory-ze-syrovych-brambor-58170




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *