🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Výstižné německé slovo označuje hustou polévku, ragú či směs z jednoho hrnce, od kterého získalo svůj název. Jeden hrnec hospodyni musel stačit, aby nasytila celé hospodářství, a tak do něj dala to nejvýživnější – brambory, luštěniny, zeleninu, a pokud to šlo, tak i maso. V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, které barevně ladí s rajčaty, bramborami a řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, zaručeně si nikdo nebude stěžovat ani druhý nebo třetí den.
🍓 Ingredience
- brambory (varný typ B) 300 g
- řapíkatý celer 3 řapíky (200 g)
- česnek 2 stroužky
- menší cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- zelená čočka 140 g
- konzervovaná krájená rajčata 400 g
- předvařená cizrna 400 g
- voda 350 ml
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 malá hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
🥘 Postup přípravy
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5cm plátky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na středním stupni. Přidejte brambory, celer a česnek, promíchejte a restujte 4 minuty. Přimíchejte zelenou čočku, rajčata a cizrnu, zalijte vodou, přiklopte a nechte pozvolna vařit 20–25 minut, až čočka změkne.
Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a posypte nadrobno nasekanou petrželkou.








Napsat komentář