🕒 Doba přípravy: 110 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Pravidelná konzumace cizrny má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, pomáhá pročišťovat tělo a zlepšovat trávení.
🍓 Ingredience
- 600 g vepřového bůčku bez kosti
- 5 stroužků česneku
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 chilli paprička
- drcený černý pepře
- 2 cibule
- 30 ml rostlinného oleje
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 300 g sterilovaných krájených rajčat
- 1 lžíce krupicového cukru
- 500 g vařené cizrny
- hrst pokrájené petržele
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
🥘 Postup přípravy
1. Dva stroužky česneku oloupeme, utřeme se solí a smícháme s citronovou šťávou, medem, nadrobno pokrájenou očištěnou papričkou a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenčí plátky a potřeme připravenou směsí.
2. Na dno pekáčku dáme jednu nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli, rozložíme na ni plátky masa, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C, podlijeme trochou vody a pečeme cca 60 minut doměkka. Když je maso měkké, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dozlatova.
3. Mezitím v kastrolu rozpálíme olej, přidáme najemno pokrájenou oloupanou zbylou cibuli a česnek a opečeme dosklovata. Pak přidáme tymián, rajčata, cukr a krátce orestujeme. Přimícháme cizrnu, podle potřeby podlijeme trochou vody a pozvolna dusíme asi 20 minut. Nakonec dle chuti osolíme.
4. Upečené maso vyjmeme z pekáče a z obou stran posypeme petrželí smíchanou s citronovou kůrou. Na talíře rozdělíme cizrnu, přidáme bůček a podáváme podlité výpekem.








Napsat komentář