Dušená cizrna s rajčaty a pečeným bůčkem

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 110 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Pravidelná konzumace cizrny má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, pomáhá pročišťovat tělo a zlepšovat trávení.

🍓 Ingredience

  • 600 g vepřového bůčku bez kosti
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 chilli paprička
  • drcený černý pepře
  • 2 cibule
  • 30 ml rostlinného oleje
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 300 g sterilovaných krájených rajčat
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 500 g vařené cizrny
  • hrst pokrájené petržele
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

🥘 Postup přípravy

1. Dva stroužky česneku oloupeme, utřeme se solí a smícháme s citronovou šťávou, medem, nadrobno pokrájenou očištěnou papričkou a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenčí plátky a potřeme připravenou směsí.

2. Na dno pekáčku dáme jednu nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli, rozložíme na ni plátky masa, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C, podlijeme trochou vody a pečeme cca 60 minut doměkka. Když je maso měkké, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dozlatova.

3. Mezitím v kastrolu rozpálíme , přidáme najemno pokrájenou oloupanou zbylou cibuli a česnek a opečeme dosklovata. Pak přidáme , rajčata, a krátce orestujeme. Přimícháme cizrnu, podle potřeby podlijeme trochou vody a pozvolna dusíme asi 20 minut. Nakonec dle chuti osolíme.

4. Upečené maso vyjmeme z pekáče a z obou stran posypeme í smíchanou s citronovou kůrou. Na talíře rozdělíme cizrnu, přidáme bůček a podáváme podlité výpekem.

☕️ Poznámka

KCAL / KJ 828/3467

https://www.idnes.cz/jenprozeny/recepty/recept-dne-dusena-cizrna-s-rajcaty-a-pecenym-buckem.A180613_110059_jpz-recepty_jph1




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *