🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Smetanová omáčka s kořením sumah je fantasticky ostrá a dobře se hodí k bílému masu i ke grilované zelenině či různým smaženkám. Krůtí karbanátky tak doplnila naprosto dokonale. Od receptu z knihy Jeruzalém Yotama Ottoleghiho a Samiho Tamimiho se ovšem nic méně než chuťová dokonalost čekat nedá…
🍓 Ingredience
- krůtí maso mleté 500 g
- cuketa 1 ks nastrouhaná nahrubo (cca 200 g)
- jarní cibulka 40 g na tenké plátky
- vejce 1 ks
- máta 2 PL čerstvá, nasekaná
- koriandr 2 PL čerstvý, nasekaný
- česnek 2 stroužky drcený
- římský kmín 1 ČL mletý
- sůl 1 ČL
- pepř 0.5 ČL černý, nahrubo mletý
- kajenský pepř 0.5 ČL
- slunečnicový olej 100 ml
NA OMÁČKU
- zakysaná smetana 100 g
- jogurt řeckého typu 150 g
- citronová kůra 1 ČL nastrouhané
- citronová štáva 1 PL
- česnek 1 stroužek podrcený
- olivový olej 1.5 PL
- koření sumac 1 PL prodává třeba Koření u Antonína
- sůl 0.5 ČL
- pepř 0.25 ČL černý
🥘 Postup přípravy
1
Nejprve připravte smetanovou omáčku. Všechny suroviny dejte do misky, důkladně promíchejte a uložte do chladničky.
2
Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na burgery kromě oleje. Z hmoty utvořte burgery o hmotnosti zhruba 45 g, bude jich asi 18.
3
Ve velké pánvi rozehřejte zhruba 2mm vrstvu oleje, přidejte část burgerů a na středně silném ohni je opečte ze všech stran dohněda, aby se maso zatáhlo (zhruba 4 minuty), podle potřeby přidejte olej. Hotové burgery přeneste do pekáče vyloženého pečicím papírem a opečte další dávku. Když jsou všechny burgery v pekáči, dejte je do trouby na 5–7 minut. Měly by být propečené, ale šťavnaté.
4
Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě. Můžete je přelít omáčkou nebo ji servírujte v misce zvlášť.








Napsat komentář