Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

, , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Pšeničný má svěží chuť, dá se jíst samotný i jako příloha. Doplnit ho můžete sýrem – nabízí se třeba – nebo i opečenou klobáskou. Jste-li celiaci, nahraďte pšenici divokou rýží.

🍓 Ingredience

  • 200g červené pšenice (my jsme použili tu z řady Naše biofarma od firmy ProBio), propláchnuté
  • 750ml zeleninového vývaru
  • 1 malá nebo máslová, zbavená semen a nakrájená na kostičky
  • 30ml + 2 lžíce panenského olivového oleje
  • a čerstvě podle chuti
  • 1 malá , nakrájená nahrubo
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • cca 50g sušených (proslazovaných) brusinek
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • kůra z 1/2 biocitronu
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 špetky mletého kardamomu
  • 2 špetky mleté
  • 30ml čerstvé citronové šťávy
  • 30ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 1/2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 50g opražených vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

🥘 Postup přípravy

1 Pšenici uvařte podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte ), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceďte.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Dýni na plechu pokropte 1 lžící oleje, osolte a opepřete. Upečte doměkka, a aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků).

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékejte cibuli a česnek.

4 zalijte v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidejte . Nechte stát 10 minut, sceďte.

5 V misce prošlehejte 30ml olivového oleje, citrono- vou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a .

6 Do teplého zrní zamíchejte zálivku, brusinky, . Jemně vmíchejte upečenou dýni. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *