Domácí ořechový a makový závin z křehkého těsta

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod. a 40 min

🍽️ Množství: 6 závinů

🍪 Popis

Maminka nám vždy kupovala náš oblíbený makový závin. Ale po čase v něm náplně začalo ubývat a ubývat, až se nakonec uvnitř válelo jen pár zrníček a závin byl suchý. Od té doby pečeme už jen domácí, chuťově naprosto nesrovnatelný s kupovaným. A přitom ani není tak těžký :).

🍓 Ingredience

Těsto

  • 1,2 kg hladké mouky
  • 5 vajec
  • kůra z jednoho citrónu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2/3 hrnku krupicového cukru
  • 50 g čerstvého droždí
  • 10 lžic oleje
  • 500 ml mléka, vlažného

Náplň

Maková (na 3 záviny)

Ořechová (na 3 záviny)

  • 400 g mletých vlašských ořechů
  • 2/3 hrnku krupicového cukru
  • vanilkový extrakt

Na potření

  • 1 vejce, rozšlehané

🥘 Postup přípravy

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem. V trošce vlažného mléka rozpusťte droždí a přilijte do moučné směsi. Přidejte vejce, zbytek mléka, zakysanou smetanu, citronovou kůru a . Vše prohněťte do hladkého těsta. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravte náplně. Smíchejte s cukrem a vanilkou a dejte bokem. Na makovou náplň vlijte horké do misky s mákem, promíchejte a nechte úplně vychladnout. Až poté přidejte a vanilku.

Předehřejte troubu na 150 °C.

Lehce vytlačte z nakynutého těsta vzduch, propracujte a rozdělte na 6 kusů. Každý kus rozválejte válečkem na obdélník přibližně 30 cm dlouhý.

Pokryjte část rozváleného těsta třetinou ořechové náplně a na okrajích nechte přibližně 1 cm bez náplně. Zarolujte a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Postup opakujte se zbytkem těsta a náplněmi.

Rozšlehejte vejce a potřete jím povrch rolád. Pečte přibližně 40 až 45 minut nebo dozlatova.

☕️ Poznámka




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *