🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
První obchod s Fish and Chips vznikl v roce 1863 na severu Anglie v Mossely. Nicméně se říká, že jistý pan Joseph Malin měl prodejnu s Fish and Chips již v roce 1860. Každopádně se jedná o jeden z nejtradičnějších anglických receptů!
🍓 Ingredience
Ryba:
- hladká mouka 250 g
- kypřicí prášek 3 lžičky
- pivo typu ležák 300 ml
- med 1 lžička
- filety bělomasé tresky bez kůže 600 g
- arašídový olej na smažení
- sůl a čerstvě namletý pepř
- máslo 1 lžíce
- hrášek 200 g
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
🥘 Postup přípravy
Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm špalíčky. Properte je v ledové vodě a osušte. Uvařte je v neosolené vodě dopoloměkka, zhruba 5–6 minut. Slijte je, nechte zchladnout a uložte je do lednice na 30 minut.
Mezitím promíchejte v misce mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem, pivem a medem. Postavte ji na mísu s ledovou vodou a kostkami ledu – pivo se lépe spojí s ostatními surovinami a těsto bude křupavější. Nechte ho 10 minut odležet.
Olej vlijte do rendlíku nebo pánve zhruba do výšky 3 cm a rozehřejte ho na 190 °C (teplotu změřte kuchařským teploměrem nebo olej rozehřejte na nejvyšší stupeň, až začne lehce kouřit). Hranolky vytáhněte z lednice a postupně je v jedné vrstvě osmažte v oleji dozlatova a dokřupava. Vyjměte je děrovanou sběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte je.
V jiném hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na 180 °C. Tresku nakrájejte na 1cm proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte rozehřátém oleji dozlatova, zhruba 8 minut podle výšky ryby.
Mezitím připravte hrášek. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte hrášky a restujte doměkka, zhruba 3 minut. Zakápněte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Lehce rozmixujte nahrubo.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/fish-chips-s-hraskovou-kasi








Napsat komentář