🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáč
🍪 Popis
Zkusili jste už francouzské brambory ze syrových brambor? Teď je na to nejlepší období – nové brambory se krásně upečou i bez předváření. Přidejte vydatnou zálivku ze zakysané smetany a vajec a výsledkem budou nejšťavnatější zapečené brambory, jaké jste kdy jedli – a ještě ušetříte čas.
🍓 Ingredience
- 1500 g brambor
- 9 vajec
- 400 g klobásy
- 1 kelímek zakysané smetany 20%
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.
Krok 2: Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.
Krok 3: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.
Krok 4: V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.
Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.
☕️ Poznámka
Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.








Napsat komentář