🕒 Doba přípravy: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Kořeněný steak, voňavé bylinky a sladkokyselá omáčka… Svěží jídlo, které vás rázem přenese do Asie.
🍓 Ingredience
- galangal 5 cm
- nebo zázvor, oškrábaný a nastrouhaný najemno
- fenyklová semínka 2 ČL
- česnek 6 stroužků
- nakrájený na tenké plátky
- sůl
- roštěnec 500 g
- steak z nízkého roštěnce nebo z pupku
- rostlinný olej
- na potření a opékání
- šalotka 4 ks
- nakrájená na kolečka
- citronová tráva 1 ks
- očištěná a nakrájená nadrobno
- listy kafirové limety 4 ks
- nakrájené nadrobno (nemusí být)
- limeta 4 ks
- 1 nakrájená na klínky, ostatní vymačkané
- rybí omáčka 2 PL
- třtinový cukr 2 ČL
- kajenský pepř 0.5 ČL
K PODÁVÁNÍ
- rýže vařená
- chilli paprička 2 ks
- sladká, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
- thajská bazalka 1 svazek
- koriandr čerstvý 1 svazek
🥘 Postup přípravy
1
V hmoždíři utlučte galangal s fenyklovými semínky, třetinou česneku a špetkou soli na pastu. Potřete jí steak a takto upravené maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku a nechte marinovat, nejlépe přes noc.
2
Steak potřete olejem a opečte na rozpálené pánvi, stačí 2–4 minuty z každé strany (dle druhu masa), aby byl rare, maximálně medium rare. Vyjměte jej z pánve, dejte na talíř a zakryjte alobalem.
3
V jiné pánvi opečte na lžíci oleje zbylý česnek dozlatova a vyjměte jej na papírovou utěrku. Ostatní ingredience promíchejte na salsu a případně dochuťte rybí omáčkou či solí.
4
Steak nakrájejte na cca 1–2 cm silné proužky. Do misek rozdělte rýži, na ni dejte steak, přelijte salsou, posypte chilli papričkou, bylinkami a podávejte s klínky limety.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 1755 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 151 g
Tuky 70 g
Vláknina 11 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/hovezi-steak-s-fenyklem-galangalem








Napsat komentář