Hovězí steak s fenyklem a galangalem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Kořeněný , voňavé a sladkokyselá omáčka… Svěží jídlo, které vás rázem přenese do Asie.

🍓 Ingredience

  • 5 cm
  • nebo , oškrábaný a nastrouhaný najemno
  • fenyklová 2 ČL
  • česnek 6 stroužků
  • nakrájený na tenké plátky
  • roštěnec 500 g
  • steak z nízkého roštěnce nebo z pupku
  • na potření a opékání
  • šalotka 4 ks
  • nakrájená na kolečka

K PODÁVÁNÍ

  • vařená
  • 2 ks
  • sladká, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
  • thajská bazalka 1 svazek
  • čerstvý 1 svazek

🥘 Postup přípravy

1
V hmoždíři utlučte galangal s fenyklovými semínky, třetinou česneku a špetkou soli na pastu. Potřete jí steak a takto upravené maso vložte do uzavíratelného plastového sáčku a nechte marinovat, nejlépe přes noc. 
2
Steak potřete olejem a opečte na rozpálené pánvi, stačí 2–4 minuty z každé strany (dle druhu masa), aby byl rare, maximálně medium rare. Vyjměte jej z pánve, dejte na talíř a zakryjte alobalem. 
3
V jiné pánvi opečte na lžíci oleje zbylý česnek dozlatova a vyjměte jej na papírovou utěrku. Ostatní ingredience promíchejte na salsu a případně dochuťte rybí omáčkou či solí.
4
Steak nakrájejte na cca 1–2 cm silné proužky. Do misek rozdělte rýži, na ni dejte steak, přelijte salsou, posypte chilli papričkou, bylinkami a podávejte s klínky limety. 

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 151 g
Tuky 70 g
Vláknina 11 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *