🕒 Doba přípravy: 30 min.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Gyros je typicky řecké, velmi chutné a přitom rychlé jídlo. Základ tvoří stejnojmenná kořenicí směs, v níž nemůže chybět drhnuté oregano a máta peprná, směs mleté sladké i pálivé papriky, pepř a sůl. Tradičně se připravuje z vepřového nebo skopového masa. My pro vás ale máme recept na fantastický kuřecí gyros, který bude mít báječně opečené okraje, střed tak akorát a připravíte jej „naležato“, bez vertikálního rožně.
🍓 Ingredience
- sušené oregano 1 lžička
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- citronová šťáva 2 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- kuřecí prsa 600 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
🥘 Postup přípravy
Nejprve připravte marinádu. Do misky nasypte oregano, papriku a česnek, přidejte citronovou šťávu a olivový olej a důkladně promíchejte. Citronová šťáva je hodně důležitá – maso se rozvoní, krásně zkřehne a při pečení si zachová šťavnatost.
Maso nakrájejte na nudličky nebo kostky a promíchejte s připravenou marinádou. Napíchejte kousky marinovaného masa na špejle, uzavřete do misky nebo špízy přikryjte fólií a vložte do chladu. Nechte marinovat minimálně hodinu, nejlépe ale přes noc, aby dovnitř natáhlo všechny chuti a vůně.
Marinované maso na špejlích před pečením nebo grilováním nechte asi půlhodiny „vydýchat“ při pokojové teplotě. Pak osolte a opepřete a opečte ze všech stran dozlatova – buď na venkovním grilu nebo v troubě, ale jde to i na grilovací pánvi na sporáku.
Hotové maso stačí na talíři doplnit řeckým salátem, tzatziki a pita chlebem a autentická řecká hostina je na světě.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-kureci-gyros-voni-stredomorim








Napsat komentář