Jednoduchý kuřecí gyros voní Středomořím

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Gyros je typicky řecké, velmi chutné a přitom rychlé jídlo. Základ tvoří stejnojmenná kořenicí směs, v níž nemůže chybět drhnuté oregano a peprná, směs mleté sladké i pálivé papriky, pepř a . Tradičně se připravuje z vepřového nebo skopového masa. My pro vás ale máme recept na fantastický kuřecí gyros, který bude mít báječně opečené okraje, střed tak akorát a připravíte jej „naležato“, bez vertikálního rožně.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Nejprve připravte marinádu. Do misky nasypte oregano, papriku a česnek, přidejte citronovou šťávu a olivový a důkladně promíchejte. Citronová šťáva je hodně důležitá – maso se rozvoní, krásně zkřehne a při pečení si zachová šťavnatost. 
Maso nakrájejte na nudličky nebo kostky a promíchejte s připravenou marinádou. Napíchejte kousky marinovaného masa na špejle, uzavřete do misky nebo špízy přikryjte fólií a vložte do chladu. Nechte marinovat minimálně hodinu, nejlépe ale přes noc, aby dovnitř natáhlo všechny chuti a vůně.
Marinované maso na špejlích před pečením nebo grilováním nechte asi půlhodiny „vydýchat“ při pokojové teplotě. Pak osolte a opepřete a opečte ze všech stran dozlatova – buď na venkovním grilu nebo v troubě, ale jde to i na grilovací pánvi na sporáku. 
Hotové maso stačí na talíři doplnit řeckým salátem, tzatziki a pita chlebem a autentická řecká hostina je na světě.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *