🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 plech 20 × 30 cm
🍪 Popis
Také rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.
🍓 Ingredience
Na těsto (mouku můžete dát hladkou bílou nebo část nahradit žitnou)
- 500 ml kefíru
- 2 vejce
- 6 lžic medu
- 2 lžíce holandského kakaa
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1 špetka soli
Na polevu (lze vynechat)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce tuku
- 2 lžíce holandského kakaa
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Kefír prošlehejte s vejci, tekutým medem (množství klidně upravte) nebo jiným sladidlem a nalijte do mísy, ve které jste smíchali kakao, mouku, vločky, perníkové koření, sodu (nebo prášek do pečiva) a sůl.
Krok 2: Těsto promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 45 minut při 170 °C.
Krok 3: Po vychladnutí můžete perník ozdobit medovou polevou. Med rozpusťte s tukem (kokosovým nebo máslem) a rozmíchejte s kakaem.
☕️ Poznámka
Tip: Místo špaldové mouky můžete dát klasickou bílou hladkou nebo část vyměnit za žitnou. Perník bude ještě lepší, když do těsta vmícháte rozinky v rumu nebo sekané sušené švestky, kousky čokolády či sekané ořechy.








Napsat komentář