Kefírový perník s vločkami a medovou polevou

, ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 plech 20 × 30 cm

🍪 Popis

Také rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.

🍓 Ingredience

Na těsto (mouku můžete dát hladkou bílou nebo část nahradit žitnou)

  • 500 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce perníkového
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli

Na polevu (lze vynechat)

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce tuku
  • 2 lžíce holandského kakaa

🥘 Postup přípravy

Krok 1: prošlehejte s vejci, tekutým medem (množství klidně upravte) nebo jiným sladidlem a nalijte do mísy, ve které jste smíchali , mouku, vločky, , sodu (nebo ) a .

Krok 2: Těsto promíchejte a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 45 minut při 170 °C.
Krok 3: Po vychladnutí můžete ozdobit medovou polevou. rozpusťte s tukem (kokosovým nebo máslem) a rozmíchejte s kakaem.

☕️ Poznámka

Tip: Místo špaldové mouky můžete dát klasickou bílou hladkou nebo část vyměnit za žitnou. Perník bude ještě lepší, když do těsta vmícháte v rumu nebo sekané , kousky čokolády či sekané .

Energetická hodnota celkem pro 1 plech 20 × 30 cm
Energie8 550,01 kJ
Bílkoviny70,42 g
Tuky32,6 g
Sacharidy358,18 g
Sůl1,86 g
SAFA14,84 g
Vláknina35,01 g
Cukry179 g

https://www.prozeny.cz/clanek/kefirovy-pernik-s-vlockami-a-medovou-polevou-70780




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *