🍽️ Množství: neuvedeno

🍪 Popis

Pečený čaj si můžete dát snad v každé kavárně. Ovšem udělat si domácí bez pochyby báječný , to je to pravé ořechové. Víte, co do čaje dáte, je hotový za chvíli a navíc se zbavíte přebytků veškerého . Pokud jste si navíc začátkem léta udělali mraženou zásobu jahod nebo třeba rybízu (ostatně ten je v čaji nejlepší), rozhodně jste neprohloupili. totiž upečete i ze zmrzlého ovoce. Ačkoliv se fantazii meze nekladou, měli byste dodržovat pár základních pravidel.

V prvé řadě se vyhněte ům, které v troubě zčernají a v čaji nejsou dobré.
Velké ovoce (, hrušky…) nakrájejte na menší kostky, malé plody nechte jen tak (, , …).
Nebojte se experimentovat, ale nepřežeňte to. Ale například švestky se hodí do jakékoliv směsi a jako jedno z mála ovoce se hodí i na jednodruhový čaj. Rozhodně nic nezkazíte, pokud do kterékoliv směsi přidáte . Sice pak ve sklenici vypadá trochu jako , ale je tak báječně nakyslý, že každé směsi dodá nezaměnitelnou chuť.
Do čistě zimních směsí (, …) použijte , který čaji dodá krásně karamelovou barvu.
vždy oloupejte, protože jeho kůra dodává čaji zbytečně nahořklou chuť.
Co se sladkosti směsi týče, slouží také jako konzervant, bez něho směs nepřipravíte. Všeobecně platí, že by cukru mělo být +- asi o polovinu méně, než je hmotnost ovoce (samozřejmě v závislosti na sladkosti ovoce, kdy rybíz je asi nejkyselejší).

🍓 Ingredience

  • 2 kg letního ovoce (mražené jahody, rybíz, maliny, ….ostružiny)
  • 1 kg pokrájených jablek a hrušek
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 0,1 dcl rumu
  • 2 lžičky
  • 10 hřebíčků

🥘 Postup přípravy

Všechno ovoce omyjte, velké zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, dejte do hlubšího pekáče. Citrony oloupejte a také nakrájejte, přidejte k ovoci, stejně jako . Zalijte rumem. Ten slouží ke zvýraznění chuti, jako konzervant a navíc ovoce podlije aby se nepřipálilo do doby, než pustí vlastní šťávu. Pokud nemáte klasický tuzemák rádi, použijte bílý nebo třeba slivovici nebo vynechte úplně. Alkohol se ze směsi zcela vypaří, takže nemusíte mít strach čaj podávat dětem.

Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200°C. Pečte asi 30 minut s tím, že směs několikrát pořádně promíchejte.

Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Trvanlivost prodloužíte zakápnutím povrchu rumem. Pro jistotu uchovávejte v lednici.

2-4 lžičky směsi pak dejte do hrnečku (250 ml) a zalijte vroucí vodou.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *