🕒 Doba přípravy: 45 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Svíčková na smetaně – tak zní původní název oblíbeného českého pokrmu. Ačkoliv se svíčkovou jako druhem masa se dnes už v podstatě nedělá, omáčce název svíčková zůstal. I když je třeba s králíkem jako v dnešním receptu.

🍓 Ingredience

Na králíka

  • 1 celý
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 5 kuliček celého nového
  • 2 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 1/2 celeru
  • 2 petržele
  • 3 mrkve
  • 150 g špeku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Na dokončení omáčky

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 750 ml masového vývaru
  • 1 lžíce hruškových povidel
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Králíka podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte. Troubu zapněte na 200 °C. Králíka i se vším kořením urovnejte do pekáče.

Krok 2: Cibuli nakrájejte nahrubo, , a na kostičky nebo špalíčky. nakrájejte na malé kousky. Vše přisypte ke králíkovi, přidejte snítky tymiánu, podlijte asi do 1 cm výšky vodou a vložte do trouby. Pečte asi 1,5–2 hodiny doměkka, podle potřeby podlévejte vodou a maso pravidelně otáčejte a přelévejte výpekem.

Krok 3: Když je maso upečené, pusťte se do omáčky. V hlubokém pekáči rozehřejte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte hladkou jíšku. Když začne zlátnou, podlijte ji vývarem a metličkou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky.

Krok 4: Přidejte všechnu zeleninu pečenou u králíka, z které jste vybrali koření. Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu a . Rozmixujte dohladka. Přiveďte k varu a asi 15 minut provařte. Během vaření lžící sbírejte na povrchu se tvořící pěnu – omáčku tak výrazně odlehčíte, protože ji tím zbavíte přebytečné mouky.

Krok 5: Omáčku dochuťte lžicí povidel (případně i lžicí brusinek), solí, citronovou kůrou a cukrem. Metličkou prošlehejte se smetanou. Správné dochucení omáčky je alchymie, kde hraje roli vaše rodinná zvyklost i množství a sladkost zeleniny. by měla být cítit jen jako náznak, takže je dávkujte opatrně. Podle potřeby omáčku rozřeďte vodou nebo vývarem.

Krok 6: Mezitím, co se omáčka vaří, naporcujte králíka a uložte ho do tepla, nejlépe do vypnuté chladnoucí trouby. Podávejte s houskovým knedlíkem a omáčkou.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *