🕒 Doba přípravy: 45 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Svíčková na smetaně – tak zní původní název oblíbeného českého pokrmu. Ačkoliv se svíčkovou jako druhem masa se dnes už v podstatě nedělá, omáčce název svíčková zůstal. I když je třeba s králíkem jako v dnešním receptu.
🍓 Ingredience
Na králíka
Na dokončení omáčky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 citronu
- 3 lžíce cukru krupice
- 750 ml masového vývaru
- 1 lžíce hruškových povidel
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Králíka podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte. Troubu zapněte na 200 °C. Králíka i se vším kořením urovnejte do pekáče.
Krok 2: Cibuli nakrájejte nahrubo, celer, petržel a mrkev na kostičky nebo špalíčky. Špek nakrájejte na malé kousky. Vše přisypte ke králíkovi, přidejte snítky tymiánu, podlijte asi do 1 cm výšky vodou a vložte do trouby. Pečte asi 1,5–2 hodiny doměkka, podle potřeby podlévejte vodou a maso pravidelně otáčejte a přelévejte výpekem.
Krok 3: Když je maso upečené, pusťte se do omáčky. V hlubokém pekáči rozehřejte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte hladkou jíšku. Když začne zlátnou, podlijte ji vývarem a metličkou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky.
Krok 4: Přidejte všechnu zeleninu pečenou u králíka, z které jste vybrali koření. Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu a cukr. Rozmixujte dohladka. Přiveďte k varu a asi 15 minut provařte. Během vaření lžící sbírejte na povrchu se tvořící pěnu – omáčku tak výrazně odlehčíte, protože ji tím zbavíte přebytečné mouky.
Krok 5: Omáčku dochuťte lžicí povidel (případně i lžicí brusinek), solí, citronovou kůrou a cukrem. Metličkou prošlehejte se smetanou. Správné dochucení omáčky je alchymie, kde hraje roli vaše rodinná zvyklost i množství a sladkost zeleniny. Povidla by měla být cítit jen jako náznak, takže je dávkujte opatrně. Podle potřeby omáčku rozřeďte vodou nebo vývarem.
Krok 6: Mezitím, co se omáčka vaří, naporcujte králíka a uložte ho do tepla, nejlépe do vypnuté chladnoucí trouby. Podávejte s houskovým knedlíkem a omáčkou.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/kralik-na-smetane-63645








Napsat komentář