Křehký čokoládový koláč s pomerančem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 35 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy

🍪 Popis

a pomeranče, pomeranče a čokoláda. Oblíbenou dvojici si můžete užít v tomto jemném koláči z domácího tmavého křehkého těsta. Pomeranče v něm najdete v podobě pomerančového sirupu. Chutná skvěle!

🍓 Ingredience

Na

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 skořice celá
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče

Na těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky mleté
  • 120 g měkkého másla
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň

  • 400 g hořké čokolády
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli

Na dozdobení

  • 30 g kandované citronové kůry

🥘 Postup přípravy

Krok 1: V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte.

Krok 2: Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový a a propracujte. Nakonec přidejte vejce a a vypracujte hladké těsto.

Krok 3: Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 30–40 minut odpočinout v lednici.

Krok 4: Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut.

Krok 5: Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek.

Krok 6: Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 3–4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici.

Krok 7: Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/krehky-cokoladovy-kolac-s-pomerancem-59987




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *