🕒 Doba přípravy: 35 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy
🍪 Popis
Čokoláda a pomeranče, pomeranče a čokoláda. Oblíbenou dvojici si můžete užít v tomto jemném koláči z domácího tmavého křehkého těsta. Pomeranče v něm najdete v podobě pomerančového sirupu. Chutná skvěle!
🍓 Ingredience
Na sirup
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 skořice celá
- šťáva a kůra z jednoho pomeranče
Na těsto
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 120 g měkkého másla
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň
- 400 g hořké čokolády
- 2 hrnky mléka
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání 30%
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
Na dozdobení
- 30 g kandované citronové kůry
- kakao
🥘 Postup přípravy
Krok 1: V hluboké pánvi svařte hrnek vody s cukrem a skořicí (stačí asi 3 cm tyčinky). Přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Na středním plameni vařte zhruba 20 minut, až vznikne středně hustý sirup. Skořici vyndejte.
Krok 2: Mezitím si připravte těsto. Mouku prosejte s kakaem a skořicí, přidejte na kostky nakrájené máslo, moučkový cukr a sůl a propracujte. Nakonec přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
Krok 3: Těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sloupněte, pomocí druhého papíru překlopte do dortové formy a sloupněte i druhý papír. Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné kraje a dno propíchejte vidličkou. Nechte asi 30–40 minut odpočinout v lednici.
Krok 4: Troubu zahřejte na 180 stupňů. Formu s těstem vložte do trouby a pozvolna pečte asi 20 minut.
Krok 5: Tento čas využijte k přípravě náplně. Čokoládu nalámejte na kousky. V hrnci smíchejte mléko a smetanu, přidejte asi 70 ml hotového pomerančového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte přes sítko škrob, který jste nejdříve rozmíchali v trošičce vody. Metlou ustavičně šlehejte, aby se škrob nezavařil do hrudek.
Krok 6: Vroucí směsí zalijte čokoládu, nechte chvilku odstát, dokud se čokoláda nerozpustí, přidejte vanilkový extrakt a špetku soli a metlou prošlehejte do hladkého krému. Ten nalijte do předpečené krusty, uhlaďte a nechte zhruba 3–4 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici.
Krok 7: Podávejte ozdobené kandovanou kůrou, případně i lehce poprášené kakaem.








Napsat komentář