Kynutý koláč s tvarohem a švestkami

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 forma o průměru 28 cm

🍪 Popis

Klasika, která nikdy nezklame – to je kynutý koláč s ovocem a drobenkou. Co takhle klasický švestkový koláč doplnit ještě tvarohem? Garantujeme, že zmizí rychlostí blesku.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 10 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový
  • 1 lžíce jemně mletých mandlí
  • 10 švestek

Na drobenku

  • 50 g měkkého másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • Na formu a zpracování
  • máslo na vymazání
  • na podsypávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy nasypte oba druhy mouky, přidejte žloutek, zbylé a cukr, a vlažné rozpuštěné máslo. Nakonec vlijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto – v robotu při nízkých otáčkách to trvá asi deset minut, ručně vařečkou o něco déle.

Krok 2: Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Zatím si připravte náplň a drobenku. smíchejte s oběma druhy cukru a mletými mandlemi, podle potřeby jej můžete mírně naředit kapkou mléka, musí však zůstat tuhý. vypeckujte a rozpulte.

Krok 3: Měkké máslo v misce prsty vypracujte s moukou a cukrem, až vznikne jemná drobenka.

Krok 4: Troubu zapněte na 180 °C, koláčovou formu vymažte. Vykynuté těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše propracujte rukama a vytvarujte placku. Prsty ji rozmačkejte po celé ploše formy, na krajích nechte těsto trochu vyšší – zejména pokud máte rádi vypečené okraje. Na těsto rozprostřete na několik míst tvarohovou náplň, vzniklé mezery zaplňte rozpůlenými švestkami řezem nahoru.

Krok 5: Na závěr koláč posypejte drobenkou a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a klidně ještě horké podávejte.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *