Lehká dýňová roláda s tvarohovým krémem

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 roláda

🍪 Popis

Málokterá je pro podzim tak ikonická jako . Její nádherná oranžová barva prosvítí pochmurné dny a co víc: klidně může povzbudit i mlsné jazýčky. Recept je jednoduchý a bát se ho nemusejí ani začátečníci.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 1/2 dýně hokaido
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička perníkového
  • 3 vejce

Na krém

  • 200 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (kromě hokaido můžete použít i máslovou nebo muškátovou, ty je jen potřeba navíc oloupat) zbavte semínek a nakrájejte na asi 1,5 cm silné plátky. Rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a 25 až 30 minut pečte doměkka. Dýně musí být úplně měkká, ale neměla by měnit barvu – to už začíná zbytečně vysychat.

Krok 2: Dýni nechte trochu zchladnout, dejte do mixéru, přilijte asi 1 dl vody a rozmixujte na pyré. Podle potřeby můžete trochu vody přidat, dává se jí ale jen tolik, aby šla hmota hladce rozmixovat, což bez tekutiny nejde, výsledné pyré má být husté jako kaše.

Krok 3: Troubu ztlumte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku, , , a všechno koření. Při odměřování jsem použila 200ml hrnek. V misce prošlehejte vejce a přidejte je do moučné směsi. Nakonec přidejte 3/4 hrnku dýňového pyré. Vše promíchejte.

Krok 4: Plech vyložte pečicím papírem. Na něj po celé ploše rozetřete řídké těsto a asi 15 minut pečte, až se okraje začnou odlupovat od papíru.

Krok 5: Připravte si čistou utěrku, můžete ji lehce posypat krupicovým cukrem. Horký plát těsta pomocí pečicího papíru jednoduše překlopte na pocukrovanou utěrku, papír stáhněte a horké těsto i s utěrkou zarolujte. Nechte vychladnout.

Krok 6: Na náplň smíchejte se zakysanou smetanou a s cukrem. Krém nemusí být moc sladký, protože těsto samo o sobě je sladké dost.

Krok 7: Vychladlou roládu opatrně rozmotejte, po celé ploše potřete tvarohovým krémem a zpět zarolujte. Nechte ztuhnout v lednici nejlépe přes noc.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/lehka-dynova-rolada-s-tvarohovym-kremem-bez-vazeni-76216




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *