🕒 Doba přípravy: 80 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 330 gramů
  • máslo 200 gramů
  • 200 gramů (loupané, strouhané)
  • javorový 100 gramů
  • vejce 2 kusy
  • vanilkový 1 balíček
  • kypřící 1 lžička
  • 1 špetka (strouhaná)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)

Na náplň:

  • 250 gramů
  • cukr moučkový 50 gramů

Na ozdobení:

🥘 Postup přípravy

V míse ušleháme změklé máslo s javorovým sirupem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou do pěny, do které jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a třetinu této směsi vmícháme do máslové hmoty. Přidáme strouhané mandle a po malých částech vmícháme zbylou směs mouky s práškem do pečiva. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu.

Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj formičkou slzičky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečené slzičky necháme vychladnout na rovné podložce.

Marcipán propracujeme s 25 g moučkového cukru na hladkou hmotu. Zbylým cukrem poprášíme vál, marcipán na něm rozválíme na plát a vypíchneme z něj stejné slzičky, jako z těsta. Vždy dvě slzičky z těsta k sobě slepíme marcipánovou slzičkou, namočíme je zčásti v rozehřáté čokoládové polevě a než poleva zcela ztuhne, ozdobíme slzičky ještě barevným cukrovým sypáním a necháme polevu zaschnout.

☕️ Poznámka

Javorový sirup seženete nejlépe v prodejnách zdravé výživy. Můžete ho případně nahradit medem.

https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocni-cukrovi/marcipanove-slzicky-600/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *