🕒 Doba přípravy: 240 min.
🍽️ Množství: 1 bochník
🍪 Popis
Věděli jste, že oblíbený velikonoční mazanec ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
🍓 Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 120 g másla
- 30 g droždí
- 4 žloutky
- 250 ml mléka
- 50 g bílého jogurtu
- 1 vejce (na potření)
- citronová kůra
- 50 g rozinek (namočených alespoň na 15 minut v horké vodě)
- 50 g mandlové lupínky
- 1 špetka soli
🥘 Postup přípravy
1 Smícháme prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a uděláme do jejich směsi důlek. Do něj vlijeme mléko a rozdrobíme droždí. Poté zasypeme zbylou lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
2 Poté přidáme cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné těsto.
3 Přisypeme rozinky, opět důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
4 Předehřejeme troubu na 200 °C.
5 Z těsta vypracujeme pevný bochánek, položíme ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut odpočívat.
6 Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
7 Dáme péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme dozlatova zhruba 45 minut.
8 Před nakrojením mazanec necháme vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem.
☕️ Poznámka
Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst.
S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.recepty.eu/recept/raHR0cHM6Ly9pdGVzY28uY3ovaGVsbG8vcmVjZXB0eS9tYXphbmVjLXMtam9ndXJ0ZW0vNTg5MjQyLw==








Napsat komentář