🕒 Doba přípravy: 240 min.

🍽️ Množství: 1 bochník

🍪 Popis

Věděli jste, že oblíbený velikonoční mazanec ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?

🍓 Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g másla
  • 30 g droždí
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1 vejce (na potření)
  • 50 g rozinek (namočených alespoň na 15 minut v horké vodě)
  • 50 g
  • 1 špetka soli

🥘 Postup přípravy

1 Smícháme prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a uděláme do jejich směsi důlek. Do něj vlijeme a rozdrobíme droždí. Poté zasypeme zbylou lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít (cca 30 minut).

2 Poté přidáme , , žloutky, máslo, citronovou kůru a a vypracujeme vláčné těsto.

3 Přisypeme , opět důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.

4 Předehřejeme troubu na 200 °C.

5 Z těsta vypracujeme pevný bochánek, položíme ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut odpočívat.

6 Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

7 Dáme péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme dozlatova zhruba 45 minut.

8 Před nakrojením mazanec necháme vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem.

☕️ Poznámka

Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst.
S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *