🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1,2 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 dort

🍪 Popis

Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o a připřavíte „carrot cake“ zcela bez mouky.

🍓 Ingredience

  • 5 vajec, o pokojové teplotě
  • 265 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 220 g jemně mletých mandlí
  • 220 g jemně mletých lískových ořechů
  • 1 lžička mleté
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 400 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 75 g strouhaného kokosu
  • 70 g nahrubo sekaných mandlí, nasucho opražených
  • směs semínek a ořechů na posypání

NA KRÉM

  • 250 g čerstvého smetanového sýra
  • 55 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

🥘 Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2 Vejce, a šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na korpus dejte do mísy a promíchejte. Opatrně vmíchejte směs k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

3 Na krém prošlehejte s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Dort vyjměte z formy. Potřete krémem, posypte semínky a nahrubo nasekanými a podávejte.

☕️ Poznámka

Dejte si záležet na výběru mrkve. Vyberte čerstvou, šťavnatou, vyhněte se oschlým zbytkům z lednice. Čím čerstvější , tím lepší výsledek. může obsahovat stopy lepku. Pokud chcete mít jistotu, kupte si ten, který je označen jako bezlepkový.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *