🕒 Doba přípravy: 45 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 17 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy
🍪 Popis
Stále ještě vás neomrzela výroba nových dezertů? Pak určitě vyzkoušejte dnešní recept na nepečený jablečný dort se sušenkami a mascarpone. Zvládnou ho i začátečníci!
🍓 Ingredience
Těsto
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
Jablečná náplň
- 800 g jablek
- 400 ml vody
- šťáva z jednoho citronu
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- mleté nové koření
- mletý muškátový oříšek
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Krém
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání 30%
- 3 lžíce moučkového cukru
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Jablka oškrábejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kostky. Ty vložte spolu se 100 ml vody, šťávou z 1 citronu, krupicovým cukrem, skořicí, novým kořením a muškátovým oříškem do hrnce. Směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud jablka nezměknou.
Mezitím sušenky rozdrťte úplně najemno (použít můžete i mlýnek nebo sekáček), smíchejte je s měkkým máslem a podobně jako při přípravě cheesecaku je urovnejte na dno dortové formy a pořádně je udusejte. Ideální je boky formy vyložit pruhem pečicího papíru, aby se pak ztuhlý dort jednoduše vyndával.
Krok 2: Vanilkový pudink rozmíchejte ve zbývajících 300 ml vody a vmíchejte ho do změklých jablek. Vše důkladně promíchejte a nechte ještě asi dvě minuty provařit. Nakonec směs navrstvěte na udusané sušenky do dortové formy, vložte do lednice nebo na jiné chladné místo a nechte dort úplně vychladnout a ztuhnout.
Krok 3: Když dort drží hezky pohromadě a je celý ztuhlý, vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem (ten zároveň poslouží i jako ztužovač), a tu pak vmíchejte do mascarpone. Vzniklým krémem potřete vršek dortu, který nechte ještě chvíli zatuhnout, a můžete podávat!
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/sladke-peceni-s-dianou-zkuste-nepeceny-dort-s-jablky-16983








Napsat komentář