🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🍽️ Množství: 1 plech
🍪 Popis
Koláče na plech patří mezi nejoblíbenější. Jsou rychlé, jednoduché a většinou zmizí dříve, než vychladnou. Zkuste tohle super jednoduché kynuté těsto, na něž patří pořádná vrstva tvarohu a ovoce: v našem případě domácí hruškovo-jablečný kompot. Dáte si?
🍓 Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 12 g droždí
- 50 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce tuzemského rumu
- sůl
- tuk na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
Na náplň
- 400 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 g kompotovaného ovoce
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejte do mísy, doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Zalijte trochou vlažného mléka, promíchejte s troškou mouky, až v důlku vznikne řídké těstíčko, a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Krok 2: Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, trochu soli a tuzemák, podlijte zbylým vlažným mlékem a zadělejte (ručně nebo v robotu s hnětacím hákem při nízkých otáčkách) hladké jemné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C. Plech o klasických rozměrech asi 30×40 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Rozprostřete těsto na celý plech, pokud chcete, tak si ho kousek nechte na mřížku.
Krok 4: Tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem a vanilkou dohladka. Pak ho rovnoměrně rozetřete po celé ploše těsta.
Krok 5: V našem případě jsme použili hruškovo-jablečný kompot se skořicí a badyánem, použít ale můžete jakékoliv oblíbené ovoce, ať už z kompotu nebo třeba rozmrazené jahody či ostružiny. Kompot slijte a ovoce nechte okapat. Odložené těsto podle potřeby ještě trochu zahustěte hladkou moukou, rozválejte a nakrájejte na proužky.
Krok 6: Ovoce skládejte na tvarohovou náplň. Mřížkou můžete koláč rozdělit a ovoce dávat vedle, můžete ji položit i na ovoce a koláč může do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova.








Napsat komentář