Pikantní polévka s červenou čočkou

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 5 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Tahle polévka vypadá trochu jako dětský příkrm, nenechte se ale mýlit! Je příjemně ostrá a díky čočce i překvapivě sytá. bude uvařená za chviličku, a když přidáte kus dobrého pečiva, máte na stole lehkou večeři za půl hodiny. A pro zaryté masožravce: pár koleček opečené paprikové klobásy jí rozhodně neublíží.

🍓 Ingredience

  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1.5 lžičky kari
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1500 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Oloupejte cibuli a česnek a očistěte (použijte tři středně velké mrkve nebo dvě opravdu velké). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky. Ve vyšším kastrolu rozpalte na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte a za stálého míchání ji opečte dosklovata.

Krok 2: Poté přidejte kostičky mrkve a také ji krátce opečte. Až se mrkev rozvoní a začne uvolňovat barvu, přidejte do hrnce prolisovaný česnek a a všechno krátce promíchejte v horkém tuku.

Krok 3: Do hrnce vlijte vodu, přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pomalu vařte, až se začne čočka rozpadat, potrvá to maximálně 15–20 minut. Polévku dotáhněte citronovou šťávou a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

Krok 4: Při podávání polévku ozdobte něčím křupavým a něčím zeleným: skvělé budou lehce opečené nebo , z bylinek se hodí hlavně , ale chybu neuděláte ani s petrželovou natí a různými zelenými výhonky. Nezapomeňte na krajíc dobrého chleba.

☕️ Poznámka

Tip: Do tohoto receptu nejraději používám středně ostré červené kari koření, často se prodává pod názvem kari . Použít ale můžete jakékoliv červené nebo žluté kari koření.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 138,78 kJ
Bílkoviny11,54 g
Tuky12,12 g
Sacharidy29,09 g
0,72 g
SAFA1,51 g
Vláknina8,67 g
Cukry4,26 g

https://www.prozeny.cz/clanek/polevka-s-cervenou-cockou-a-kari-79858




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *