🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Jste fanoušci kachny, ale už o něco méně jejího několikahodinového pečení? Pojďte se naučit, jak si připravit mnohem rychlejší (a levnější) dobrotu! Skvěle tak zužitkujete méně nákladné kusy masa a klidně i zbytky kostí od pečínky. A ještě se můžete chlubit tím, že vaříte dnes tak populární nudlovou polévku ramen!

🍓 Ingredience

Na (přidat můžete i trochu citronové trávy nebo limetkové listy)

  • 600 g kachního ořezu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá
  • a pepř

Na polévku

Na naložená vejce

  • 4 vejce
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uvařte vývar. Já jsem použila rozmrazenou kachní směs na polévku, ale skvělé jsou i jen kachní krky nebo skelet a kosti z pečené kachny. Pro výraznější chuť nejprve maso/kosti, očištěnou , česnek, a světlou část jarní cibulky (zelenou nať nechte na ozdobu) dejte na asi 20 minut nasucho péct do trouby při 240 °C.

Krok 2: Přendejte do hrnce, přidejte malou lžičku soli, půl lžičky celého pepře, , chilli a skořici, zalijte asi 1,5 litrem vody a minimálně hodinu povařte doměkka. Přidala jsem i pár stonků citronové trávy, kterou koupíte v asijských potravinách a zbylou můžete nechat zakořenit a zasadit.

Krok 3: Vývar sceďte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou (obě polévku i dosolí) a maso oberte.

Krok 4: Zatímco se vaří vývar, připravte si další ingredience. Já jsem dala zelenou nať z cibulky, proužky mrkve, 10 minut povařené zelí bok choy, taktéž povařené shimeji (hodí se ale i shiitake nebo žampiony), nasekané chilli a . Houby a zeleninu můžete povařit v osolené vodě zvlášť nebo přímo ve vývaru. Zeleninu dejte tu, co máte rádi a zrovna po ruce (např. brokolici, ředkvičky, kukuřici, …)

Krok 5: Do polévky jsou skvělá i vařená vejce. Já je ještě 1 až 2 dny předem nakládám: vložím je na cca 7 minut do vroucí vody, zchladím, oloupu a v sáčku či misce nechám marinovat ve směsi sójové omáčky, rýžového octa a trochy vody. Vajíčka se ochutí a příjemně změní strukturu.

Krok 6: Do talířů nebo misek rozdělte nudle, maso, houby a zeleninu, zalijte vývarem a obložte jarní cibulkou, vajíčky, čerstvým chilli a sezamovým semínkem.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 374,08 kJ
Bílkoviny40,26 g
Tuky27,71 g
Sacharidy37,41 g
Sůl6,28 g
SAFA11,11 g
Vláknina8,88 g
Cukry8,26 g

https://www.prozeny.cz/clanek/za-par-korun-kachni-polevka-po-asijsku-65750




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *