Rostbíf na grilu se dvěma omáčkami

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10 porcí

🍪 Popis

Rostbíf je vždycky lahoda, z grilu má navíc božsky kouřovou chuť. Naučte se ho připravit správně a budete abolutní hvězdou každé grilovačky!

🍓 Ingredience

HOŘČICOVÁ OMÁČKA

  • hořčice dijonská 2 PL
  • hořčice plnotučná 2 PL
  • 1 PL
  • jablečný 1 PL
  • řepkový 200 ml
  • sůl
  • kopr 2 PL
  • nasekaný

TATARSKÁ OMÁČKA

  • 200 g
  • šalotka 1 ks
  • nakrájená nadrobno
  • kornišonka 8 ks
  • nakrájená nadrobno (malá nakládaná okurčička)
  • 4 ks
  • nasekané nadrobno, nebo více – podle velikosti
  • hořčice plnotučná 2 ČL
  • sůl

🥘 Postup přípravy

1
Maso odblaňte, osolte, opepřete, potřete olejem, hořčicí a nechte nejméně 2 hodiny odležet – nejlépe maso naložte den předem. Před tepelnou úpravou roštěnec vyndejte z lednice a nechte maso dojít pokojové teploty, podle potřeby a tvaru svalu můžete svázat předem namočeným kuchyňským provázkem do úhledného tvaru. 
2
Rozpalte gril, který disponuje víkem. Na přímém středně silném žáru opékejte maso asi 10 minut ze všech stran. Přesuňte roštěnec na nepřímý žár, zaklapněte víko a pečte 40–50 minut na nepřímém středně silném žáru. Teploměrem kontrolujte vnitřní teplotu masa. Rostbíf můžete vyndat, když teploměr ukazuje 58 °C. Vyjmuté maso nechte asi 10 minut přikryté odpočinout, vnitřní teplota o 2–5 °C stoupne. Ideální teplota ke konzumaci, která zachová růžový střed masa, je 62 °C. Nakrájejte na tenčí plátky. 
3
Na hořčicovou omáčku dejte do mísy oba druhy hořčice, , ocet a prošlehejte. Začněte tenkým praménkem přilévat olej (musí mít stejnou teplotu jako hořčice) a míchejte metličkou, až vznikne omáčka. Osolte a vmíchejte kopr. 
4
Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se všemi přísadami a dosolte ji podle chuti.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie 6682 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 38 g
Tuky 578 g
Vláknina 3 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *