🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10 porcí
🍪 Popis
Rostbíf je vždycky lahoda, z grilu má navíc božsky kouřovou chuť. Naučte se ho připravit správně a budete abolutní hvězdou každé grilovačky!
🍓 Ingredience
- roštěnec 1.5 kg
- nízký roštěnec v celku
- sůl
- pepř
- čerstvě mletý
- olivový olej 3 PL
- hořčice dijonská 2 PL
HOŘČICOVÁ OMÁČKA
- hořčice dijonská 2 PL
- hořčice plnotučná 2 PL
- hnědý cukr 1 PL
- jablečný ocet 1 PL
- řepkový olej 200 ml
- sůl
- kopr 2 PL
- nasekaný
🥘 Postup přípravy
1
Maso odblaňte, osolte, opepřete, potřete olejem, hořčicí a nechte nejméně 2 hodiny odležet – nejlépe maso naložte den předem. Před tepelnou úpravou roštěnec vyndejte z lednice a nechte maso dojít pokojové teploty, podle potřeby a tvaru svalu můžete svázat předem namočeným kuchyňským provázkem do úhledného tvaru.
2
Rozpalte gril, který disponuje víkem. Na přímém středně silném žáru opékejte maso asi 10 minut ze všech stran. Přesuňte roštěnec na nepřímý žár, zaklapněte víko a pečte 40–50 minut na nepřímém středně silném žáru. Teploměrem kontrolujte vnitřní teplotu masa. Rostbíf můžete vyndat, když teploměr ukazuje 58 °C. Vyjmuté maso nechte asi 10 minut přikryté odpočinout, vnitřní teplota o 2–5 °C stoupne. Ideální teplota ke konzumaci, která zachová růžový střed masa, je 62 °C. Nakrájejte na tenčí plátky.
3
Na hořčicovou omáčku dejte do mísy oba druhy hořčice, cukr, ocet a prošlehejte. Začněte tenkým praménkem přilévat olej (musí mít stejnou teplotu jako hořčice) a míchejte metličkou, až vznikne omáčka. Osolte a vmíchejte kopr.
4
Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se všemi přísadami a dosolte ji podle chuti.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 6682 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 38 g
Tuky 578 g
Vláknina 3 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/rostbif-na-grilu-se-dvema-omackami








Napsat komentář