🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
S italským rizotem nemá společnou ani tu rýži, tohle rizoto je prostě něco úplně jiného. Trik je v dostatečném množství rajčatového protlaku a sterilovaném hrášku.
🍓 Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nadrobno
- 250 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- sůl
- 2–3 stroužky česneku, nadrobno
- 2–3 lžíce rajského protlaku
- 1–2 lžičky mleté sladké papriky
- 250 g rýže
- 3 lžíce sterilovaného hrášku
- 4–5 plátků pečených/grilovaných paprik naložených v oleji, na drobnější kousky
- cca 600 ml hovězího vývaru
- 200 g strouhaného eidamu, hladkolistá petržel a nakládané okurky k podávání
🥘 Postup přípravy
V širší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli dosklovita, přidejte maso, osolte a vše orestujte pěkně dohněda, při opékání maso rozbíjejte vařečkou na kousíčky. Nakonec přisypte česnek a opečte ho dobleda. Přidejte protlak, krátce orestujte, vše posypte paprikou, zarestujte, vsypte rýži, hrášek a papriky, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a za občasného míchání duste do změknutí rýže. Ke konci podle potřeby případně podlijte dalším vývarem. Podávejte sypané sýrem, zdobené petrželkou a s okurkami.
☕️ Poznámka
Pod maso nebo i po jeho orestování přilijte do hrnce olej z pečených paprik. Dodá rizotu chuť! Pokud chcete rizoto pikantnější, přidejte pálivou papriku nebo kajenský pepř.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/srbske-rizoto








Napsat komentář