🕒 Doba přípravy: 2 hod.
🍪 Popis
Existuje mnoho a mnoho sladkých moučníků, ale jeden je přece jen opravdu srdeční záležitost. Hádáte správně, je to bábovka! Zkuste rodině upéct k odpolední svačince právě tuto olivovou, které se jen tak nenabažíte. Doporučujeme proto schovat pár kousků k snídani.
🍓 Ingredience
- vejce 5 ks
- krupicový cukr 280 g
- extra panenský olivový olej 135 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mandlová mouka 75 g
- hladká mouka 220 g
- špetka soli
- kypřicí prášek 1 a 1/2 lžičky
- plnotučné mléko 110 g
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- jahody k podávání
🥘 Postup přípravy
Pečicí troubu předehřejte na 160 °C. Bábovkovou formu o objemu cca 3 l vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Ve velké míse vyšlehejte do pěny vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem, trvá to asi 3 minuty. Poté za stálého šlehání přilijte tenkým praménkem olivový olej.
Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem, přidejte mandlovou mouku se solí a dobře promíchejte. Suchou směs poté střádavě s mlékem zapracujte do vyšlehaných vajec.
Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut.
Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí, která musí být po vytažení z bábovky suchá.
Vytaženou bábovku nechte asi 2 minuty stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku.
Nechte vychladnout a podávejte s nakrájenými jahodami. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/stavnata-olivova-babovka








Napsat komentář