Telecí guláš se špekovými knedlíky

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 60 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🍽️ Množství: 4 porce

🍓 Ingredience

  • , nakrájená na 4cm kostky 900 g
  • a čerstvě namletý černý pepř
  • z hroznových jadérek 2 lžíce
  • žluté nakrájené na jemné kostičky 2 ks
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • suché červené víno 240 ml
  • mletá sladká 1 lžíce
  • 950 ml
  • červená paprika nakrájená na 2,5cm kostky 1 ks

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY:

  • suchý bílý bez kůrky, nakrájený nebo namletý na hrubou strouhanku 450 g
  • špek nebo nakrájená na malé kostičky 140 g
  • máslo 3 lžíce
  • cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
  • vejce 2 ks
  • 240 ml
  • , nasekaná 1 lžíce
  • jemná mořská 1 lžička
  • čerstvě namletý černý pepř 1/2 lžičky
  • 30 g
  • olej z hroznových jadérek 2 lžíce

🥘 Postup přípravy

GULÁŠ: V míse promíchejte maso se 2 lžičkami soli a ½ lžičky pepře.
Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na středně vysokém plameni olej z hroznových jadérek. Pracujte po dávkách (abyste hrnec nepřeplnili), opečte maso, dokud nezhnědne po obou stranách, dohromady asi 5 minut. Přeneste maso na talíř.
Do stejného hrnce přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezačne měnit barvu, poté vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
Vlijte červené víno, pánev za stálého míchání zmatní, během toho seškrábněte všechny připálené kousky ze dna. Zesilte plamen a přiveďte tekutinu k varu, kterým ji zredukujete do konzistence sirupu, asi 5 minut.
Vraťte do hrnce a vmíchejte papriku a hovězí . Nechejte mírně vařit, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a 1½ hodiny duste. Přidejte papriku a pokračujte dalších 5 minut. Maso by mělo být po píchnutí vidličkou měkké. Dochuťte solí a pepřem.

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY: Ve velké míse smíchejte strouhanku a špek. Odstavte je stranou.
V pánvi na smažení střední velikosti rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět, 3–5 minut. Odstavte stranou.
Dobře rozšlehejte vejce ve 120 ml mléka. Směs vajec a mléka přidejte do mísy s chlebem a špekem. Dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. Přidejte zbývajících 120 ml mléka a míchejte, dokud chleba nezměkne. Vmíchejte cibuli, pažitku, sůl a pepř. Přidejte mouku a olej z hroznových jadérek, dobře promíchejte rukama, mísu zakryjte fólií a nechejte 30 minut v klidu, aby se chléb nasákl.
Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou) a rozdělte chlebové těsto na osm až deset stejně velkých částí. Rukama je jednu po druhé vypracujte na pevné koule.
Knedlíky poté vložte do vroucí vody a nechejte vařit nezakryté 15 minut, dokud se neprohřejí. K vyjmutí a podávání knedlíků použijte děrovanou lžíci.

☕️ Poznámka

Guláš můžete podávat s knedlíky, případně gulášem přelijte horké s máslem či špecle.

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *