🕒 Doba přípravy: 60 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🍽️ Množství: 4 porce
🍓 Ingredience
- telecí plec, nakrájená na 4cm kostky 900 g
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- olej z hroznových jadérek 2 lžíce
- žluté cibule nakrájené na jemné kostičky 2 ks
- rajčatový protlak 2 lžíce
- suché červené víno 240 ml
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- hovězí vývar 950 ml
- červená paprika nakrájená na 2,5cm kostky 1 ks
ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY:
- suchý bílý chléb bez kůrky, nakrájený nebo namletý na hrubou strouhanku 450 g
- špek nebo uzená slanina nakrájená na malé kostičky 140 g
- máslo 3 lžíce
- cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
- vejce 2 ks
- mléko 240 ml
- pažitka, nasekaná 1 lžíce
- jemná mořská sůl 1 lžička
- čerstvě namletý černý pepř 1/2 lžičky
- hladká mouka 30 g
- olej z hroznových jadérek 2 lžíce
🥘 Postup přípravy
GULÁŠ: V míse promíchejte maso se 2 lžičkami soli a ½ lžičky pepře.
Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na středně vysokém plameni olej z hroznových jadérek. Pracujte po dávkách (abyste hrnec nepřeplnili), opečte maso, dokud nezhnědne po obou stranách, dohromady asi 5 minut. Přeneste maso na talíř.
Do stejného hrnce přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezačne měnit barvu, poté vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
Vlijte červené víno, pánev za stálého míchání zmatní, během toho seškrábněte všechny připálené kousky ze dna. Zesilte plamen a přiveďte tekutinu k varu, kterým ji zredukujete do konzistence sirupu, asi 5 minut.
Vraťte do hrnce hovězí maso a vmíchejte papriku a hovězí vývar. Nechejte mírně vařit, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a 1½ hodiny duste. Přidejte papriku a pokračujte dalších 5 minut. Maso by mělo být po píchnutí vidličkou měkké. Dochuťte solí a pepřem.
ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY: Ve velké míse smíchejte strouhanku a špek. Odstavte je stranou.
V pánvi na smažení střední velikosti rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět, 3–5 minut. Odstavte stranou.
Dobře rozšlehejte vejce ve 120 ml mléka. Směs vajec a mléka přidejte do mísy s chlebem a špekem. Dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. Přidejte zbývajících 120 ml mléka a míchejte, dokud chleba nezměkne. Vmíchejte cibuli, pažitku, sůl a pepř. Přidejte mouku a olej z hroznových jadérek, dobře promíchejte rukama, mísu zakryjte fólií a nechejte 30 minut v klidu, aby se chléb nasákl.
Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou) a rozdělte chlebové těsto na osm až deset stejně velkých částí. Rukama je jednu po druhé vypracujte na pevné koule.
Knedlíky poté vložte do vroucí vody a nechejte vařit nezakryté 15 minut, dokud se neprohřejí. K vyjmutí a podávání knedlíků použijte děrovanou lžíci.
☕️ Poznámka
Guláš můžete podávat s knedlíky, případně gulášem přelijte horké vaječné nudle s máslem či špecle.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/sofiin-teleci-gulas-se-spekovymi-knedliky








Napsat komentář