Tvarohový koláč s malinovou omáčkou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8-10 ks

🍪 Popis

Klasický tvarohový koláč dovedený k absolutní dokonalosti. Dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.

🍓 Ingredience

  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g másla, změklého
  • strouhaná kůra z 1/2 biocitronu

NA NÁPLŇ

  • 160 g másla
  • 425 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 2–3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce rumu tuzemáku
  • 175 g krupicového cukru

NA MALINOVOU OMÁČKU

  • 250 g malin
  • 65 g krupicového cukru

🥘 Postup přípravy

1 , mouku, , vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte . Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.

2 Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. , vejce, , a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

3 Troubu předehřejte na 150°C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

4 Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.

☕️ Poznámka

Tvarohová náplň je u tohoto koláče poměrně tekutá. Pokud vaše trouba peče méně zespodu, může se stát, že těsto ve středu koláče bude nedopečené. Lze tomu předejít několika způsoby.

Těsto na koláč si předpečte tzv. naslepo. Vychlazené těsto vtlačte do formy vystlané pečicím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou. Pak na něj položte zeshora další arch pečicího papíru a zasypte ho suchými fazolemi (budete jich potřebovat cca 500 g). Díky nim se těsto u okrajů formy během pečení nezbortí a dno koláče zůstane rovné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud nebude těsto pevné. Těsto by mělo být skoro upečené, ale vyndat z trouby byste ho měli dříve, než začne zlátnout. Odstraňte i pečicí papír a předpečené těsto naplňte tvarohovou směsí. Pokračujte podle receptu.
Používejte hustý tvaroh v kostce. Vaničkové tvarohy jsou řídké, a není tudíž třeba je tolik ředit mlékem. Máte-li k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, snižte množství mléka v receptu.

TIPY & TRIKY

Těsto má vysoký podíl másla, při jeho zpracovávání je proto nutné postupovat rychle, jinak se začne lepit a změklé máslo se vsákne do mouky. Po vypracování potřebuje odpočinek v lednici: aby se snadno přesunulo do formy, musí být dobře vychlazené.
Na velikosti formy záleží. Rozpis ingrediencí v receptu odpovídá koláčové formě o průměru 30 cm. Vrstva náplně v koláči by měla být nízká. Příliš vysoká vrstva náplně se za uvedený čas neupeče a může rozmáčet těsto ve středu koláče. Pokud je vaše forma menší, snižte i množství surovin.

  • Energie5505 kcal
  • Bílkoviny158 g
  • Sacharidy607 g
  • Tuky261 g

https://www.apetitonline.cz/recept/tvarohovy-kolac-s-malinovou-omackou




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *