Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 2 hod.

🍽️ Množství: 4 ks

🍪 Popis

Tradiční kynutý koláč z Valašska je velký jako pizza a nesmí na něm chybět křupavá drobenka. Upečte si ho s voňavou hruškovou náplní podle receptu známého áře Josefa Maršálka.

🍓 Ingredience

TĚSTO:

NÁPLŇ:

DROBENKA:

  • hladká špaldová mouka 110 g
  • máslo 55 g
  • cukr krupice 55 g
  • špetka soli

DOKONČENÍ:

  • máslo na pomazání 200 g
  • mletý na posypání
  • rum podle chuti

🥘 Postup přípravy

TĚSTO: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat. Mezitím připravte náplň a drobenku.

NÁPLŇ: Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v pekáčku do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.

DROBENKA: Ze všech ingrediencí vypracujte krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.

Těsto rozdělte na 4 bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý kruh pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple ještě asi hodinu kynout.

Upečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8–9 minut. Ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou. Podávejte nejlépe s bílou kávou či meltou.

☕️ Poznámka

Původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily doměkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení .

https://fresh.iprima.cz/recepty/valasske-hruskove-frgale-ze-spaldove-mouky-s-badyanem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *