🕒 Doba přípravy: 2 hod.

🍽️ Množství: 1 ks

🍪 Popis

Nazdobená v různých provedeních je součástí francouzského vánočního repertoáru a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Vy si jen dejte pozor, ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.

🍓 Ingredience

Těsto:

  • mouka pšeničná hladká 63 gramů
  • 30 gramů (holandské)
  • kypřící 4 gramy
  • 1 špetka
  • vejce 4 kusy
  • krystal 140 gramů
  • máslo 30 gramů (+ na vymazání plechu)

Krém:

  • 250 mililitrů (plnotučné)
  • kakaový 1 balíček
  • 5 lžic
  • máslo 500 gramů (změklé)
  • čokoláda hořká 50 gramů
  • kakao (holandské na dobarvení)

Pusinky:

  • 3 kusy
  • šťáva citronová 1/4 lžičky
  • cukr krystal 180 gramů
  • čokoláda mléčná 50 gramů

🥘 Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do misky prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a dobře promíchejte. V rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou prošlehejte.

2. Po částech do vajec zapracujte sypkou směs, stěrkou setřete těsto z boků mísy a ode dna dobře promíchejte. Těsto nalijte na připravený plech, stěrkou ho rovnoměrně rozetřete a dejte do trouby. Pečte 12 minut nebo dokud nebude párátko zapíchnuté doprostřed suché, bez drobečků.

3. Když je těsto v troubě, připravte nový arch pečicího papíru, položte ho na pracovní desku a poprašte kakaem. Hotový plát těsta překlopte na připravený pečicí papír, sejměte z plátu ten, na kterém se plát pekl, a roládu s pečicím papírem posypaným kakaem zarolujte. Takto zabalenou roládu nechte zcela vychladnout.

4. Zatímco roláda chladne, připravte pusinkové . Cukr nasypte do food processoru a párkrát promixujte. Krystaly se zmenší a lépe se v bílcích rozpustí. nalijte do mísy, přidejte citronovou šťávu a na střední rychlost šlehejte dotuha. Pak zvyšte rychlost na maximum, přisypávejte cukr a šlehejte, dokud neuvidíte, že se cukr v bílcích rozpustil. Tuhý sníh přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

5. Troubu předehřejte na 100 °C. Připravte plech, vyložte ho pečicím papírem (v rozích ho můžete troškou sněhu k plechu přilepit) a nastříkejte bochánky, které budou tvořit kloboučky hub. Pokud chcete mít klobouček hladký, namočte prst ve vodě a špičku sněhu uhlaďte. Pak nastříkejte delší pusinky, které budou sloužit jako nohy hub, délku můžete po upečení upravovat odříznutím. Plech dejte do trouby a pečte (nebo spíš sušte) 60–90 minut, záleží na velikosti tvarů. Jakmile jsou na dotyk pusinky suché a jdou snadno odloupnout z pečicího papíru, nechte je zcela vychladnout v pootevřené troubě.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/vanocni-poleno




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *