Velikonoční jehněčí pečeně

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Na velikonoční stůl tradičně patří maso mláďat, nejčastěji se v Česku peče jehněčí nebo telecí maso. My jsme z kuchařky Anuše Kejřové vyzkoušeli to nejjednodušší – jehněčí pečeni s hlávkovým salátem. Jak vám potvrdí většina redakce, výsledek byl dokonalý!

🍓 Ingredience

MASO

  • 750 g jehněčí kýty
  • 100 g slaniny
  • pepř
  • 140 g másla
  • 1 petržel

BRAMBOROVÁ KAŠE

  • 600 g brambor
  • 2 lžíce
  • 2 lžíce petrželové natě
  • sůl

SALÁT

  • 1 hlávkový
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl
  • pepř

🥘 Postup přípravy

01.
Jehněčí kýtu podle potřeby očistěte, svažte bílým provázkem nebo nití, aby hezky držela pohromadě, a přelijte lehce osolenou horkou vodou.
02.
Slaninu, kterou jste si předem dali na 10 minut do mrazáku, nakrájejte na delší nudličky. Ostrým špičatým nožem do masa dělejte díry, do kterých pak vložte nudličky slaniny.

03.
Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky a vložte na dno pekáče, do kterého jste dali pečicí mřížku nebo narovnali špejle (aby se maso nepřipeklo).
04.
očistěte, nakrájejte na kolečka, její nať očistěte a nasekejte nahrubo a přidejte do pekáčku.

05.
Kýtu ze všech stran osolte a opepřete a vložte do pekáčku. Navrch přidejte asi 14 dkg másla, dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 60–70 minut. Během této doby maso asi 2krát obraťte, aby bylo propečené ze všech stran, a pravidelně jej přelévejte máslem z výpeku. Pak zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě asi 15 minut, aby se na masu udělala kůrčička.
06.
Než se maso upeče, připravte si bramborovou kaši. očistěte, nakrájejte na malé kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte, přidejte mascarpone a jemně nasekanou petrželovou nať a ručním šlehačem vyšlehejte kaši.

07.
Na řadě je zálivka na salát – zakysanou smetanu prostě jen smíchejte se lžící vinného octa a podle chuti přidejte sůl a pepř. Hotové upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a 1/4 omytého hlávkového salátu přelitého ochucenou smetanou.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 883,21 kJ
Bílkoviny50,87 g
Tuky64,53 g
Sacharidy35,64 g
Sůl4,93 g
SAFA33,06 g
Vláknina6,52 g
Cukry6,84 g

https://www.prozeny.cz/clanek/babicciny-recepty-velikonocni-jehneci-pecene-20404




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *