🕒 Doba přípravy: 120 min.
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.
🍓 Ingredience
- vepřový bok s kostí 2 kg
- lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 1 lžíce
- česnek, utřený 4 stroužky
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- brambory a listová zelenina jako příloha
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:
- velké kyselé jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené 1 ks
- vypeckované švestky 350 g
- lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 10 ks
- sušené meruňky 225 g
- cukr krupice 185 g
- bílý vinný ocet 150 ml
- červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená 1 ks
🥘 Postup přípravy
Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.








Napsat komentář