Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 120 min.

🍽️ Množství: 4-6 porcí

🍪 Popis

Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.

🍓 Ingredience

  • s kostí 2 kg
  • lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 1 lžíce
  • česnek, utřený 4 stroužky
  • mořská a čerstvě namletý černý pepř
  • a listová jako příloha

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:

  • velké , oloupané, zbavené jádřince a nakrájené 1 ks
  • vypeckované švestky 350 g
  • lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 10 ks
  • 225 g
  • krupice 185 g
  • bílý vinný 150 ml
  • červená , zbavená semen a nakrájená 1 ks

🥘 Postup přípravy

Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.

Mezitím si připravte omáčku. rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.

Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.

Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/veprovy-bok-na-salveji-a-cesneku-s-vyraznou-svestkovou-omackou




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *