🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 chlebíček
🍪 Popis
Opakování je matka moudrosti: mrkev koláčovému těstu dodává nejen živiny, ale hlavně vláčnost, díky které je skvělý i třetí den. Na chuti přitom tato zdravá zelenina nikoho neobtěžuje – stačí přidat voňavou skořici a zázvor, těsto doplnit kokosem a kysanou smetanou a mrkvový chlebíček si s chutí dá snad každý.
🍓 Ingredience
- 80 g tuku
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 60 g mletého kokosu
- 1.5 lžičky mleté skořice
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 300 g mrkve nastrouhané najemno
- 70 g sušených brusinek
- 40 ml rumu
- 1 špetka soli
- 200 g zakysané smetany
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Brusinky namočte do rumu nebo amaretta klidně den předem, jinak je v den pečení společně přiveďte k varu a nechte nabobtnat, než si připravíte zbytek těsta. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, formu na biskupský chlebíček si vyložte zmuchlaným a rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
Krok 2: Slunečnicový olej, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk prošlehejte s cukrem, skořicí, zázvorem, muškátem a solí a postupně zapracujte vejce, smetanu, mouku, kokos, kypřicí prášek, mrkev a brusinky i s rumem, který se nevsákl.
Krok 3: Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, hotový chlebíček poznáte, až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte ještě 15 minut dojít v otevřené troubě a poté vyklopte na mřížku. Podávejte jen tak nebo s kopečkem vyšlehané smetany, s oslazeným žervé či tvarohem.
☕️ Poznámka
Možné obměny: Příště můžete přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, čerstvý zázvor, brusinky vyměňte za rozinky, kokos za mleté vlašské ořechy nebo smetanu za smetanový jogurt.








Napsat komentář