Dvoubarevný chlebíček s čokoládovou polevou

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10 porcí

🍪 Popis

Tenhle chlebíček je vlastně jednou z variací na třenou bábovku. Na stole udělá spoustu parády!

🍓 Ingredience

  • máslo 175 g o pokojové teplotě + na vymazání formy
  • krupicový 275 g
  • vejce 3 ks velikosti L, rozšlehaná
  • mouka pšeničná hladká 300 g
  • kypřicí 2 ČL
  • 0.25 ČL
  • 175 g o pokojové teplotě
  • holandského typu 3 PL
  • 1 PL
  • čokoládové 80 g Maltesers (viz Něco navíc)

NA POLEVU

🥘 Postup přípravy

1
Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Vymažte slabě máslem 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte pečicím papírem tak, aby po stranách přesahoval ven z formy.
2
Máslo a cukr dejte do velké mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut, dokud máslo nezesvětlá a nenabude. Po částech přidejte rozšlehaná vejce a vždy dobře zapracujte. Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte ve třech dávkách do másla a vajec mouku a střídejte ji s částí zakysané smetany. Každou dávku mouky a zakysané smetany do těsta zašlehejte. Hladké těsto rozdělte napůl, do jedné z poloviny prosejte kakao, přilijte mléko a promíchejte.
3
Střídavě klaďte lžící do formy tmavé a světlé těsto, téměř jako byste skládali šachovnici. Naplněnou formou lehce klepněte o pracovní desku, abyste z těsta vyhnali bubliny. Pomocí špejle těsto jemně promíchejte tak, aby se vrstvy prolnuly jen mírně.
4
Pečte 70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nevyjde ven suchá. Vyndejte z trouby a nechte 15 minut stát, pak pomocí přesahujícího papíru zvedněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
5
Chlebíček nechte na mřížce, ale vložte pod něj pekáč na zachycení polevy. Nasekejte čokoládu najemno a vsypte do nádoby s hubičkou. Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a 2 minuty nechte stát. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí. Pár minut nechte stát a nalijte na chlebíček.
6
Když začne poleva na chlebíčku trochu tuhnout, ostrým nožem překrojte některé z kuliček Maltesers napůl. Umístěte kuličky na chlebíček, trochu je do polevy zatlačte. Dezert vydrží 3–4 dny, ale kuličky (zejména ty překrojené) zhruba po dni zvlhnou. Nejlepší je tedy chlebíček polévat a zdobit až před podáváním.

☕️ Poznámka

Maltesers koupíte v prodejnách s cukrovinkami (Candy Store) nebo na internetu. Podobnou sladkost vyrábí i Al- natura jako Bio špaldové kuličky s čokoládou (k dostání na www. .cz). Anebo můžete kuličky nahradit drobnými plněnými čokoládovými vajíčky.

🍏 Výživa

Energie 5597 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 589 g
Tuky 302 g
Vláknina 40 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *