🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10 porcí
🍪 Popis
Tenhle chlebíček je vlastně jednou z variací na třenou bábovku. Na stole udělá spoustu parády!
🍓 Ingredience
- máslo 175 g o pokojové teplotě + na vymazání formy
- krupicový cukr 275 g
- vejce 3 ks velikosti L, rozšlehaná
- mouka pšeničná hladká 300 g
- kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
- sůl 0.25 ČL
- zakysaná smetana 175 g o pokojové teplotě
- kakao holandského typu 3 PL
- mléko 1 PL
- čokoládové bonbony 80 g Maltesers (viz Něco navíc)
NA POLEVU
- mléčná čokoláda 100 g
- smetana ke šlehání 100 ml 40%
🥘 Postup přípravy
1
Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Vymažte slabě máslem 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte pečicím papírem tak, aby po stranách přesahoval ven z formy.
2
Máslo a cukr dejte do velké mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut, dokud máslo nezesvětlá a nenabude. Po částech přidejte rozšlehaná vejce a vždy dobře zapracujte. Smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte ve třech dávkách do másla a vajec mouku a střídejte ji s částí zakysané smetany. Každou dávku mouky a zakysané smetany do těsta zašlehejte. Hladké těsto rozdělte napůl, do jedné z poloviny prosejte kakao, přilijte mléko a promíchejte.
3
Střídavě klaďte lžící do formy tmavé a světlé těsto, téměř jako byste skládali šachovnici. Naplněnou formou lehce klepněte o pracovní desku, abyste z těsta vyhnali bubliny. Pomocí špejle těsto jemně promíchejte tak, aby se vrstvy prolnuly jen mírně.
4
Pečte 70 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nevyjde ven suchá. Vyndejte z trouby a nechte 15 minut stát, pak pomocí přesahujícího papíru zvedněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
5
Chlebíček nechte na mřížce, ale vložte pod něj pekáč na zachycení polevy. Nasekejte čokoládu najemno a vsypte do nádoby s hubičkou. Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a 2 minuty nechte stát. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí. Pár minut nechte stát a nalijte na chlebíček.
6
Když začne poleva na chlebíčku trochu tuhnout, ostrým nožem překrojte některé z kuliček Maltesers napůl. Umístěte kuličky na chlebíček, trochu je do polevy zatlačte. Dezert vydrží 3–4 dny, ale kuličky (zejména ty překrojené) zhruba po dni zvlhnou. Nejlepší je tedy chlebíček polévat a zdobit až před podáváním.
☕️ Poznámka
Maltesers koupíte v prodejnách s cukrovinkami (Candy Store) nebo na internetu. Podobnou sladkost vyrábí i Al- natura jako Bio špaldové kuličky s čokoládou (k dostání na www. rohlík.cz). Anebo můžete kuličky nahradit drobnými plněnými čokoládovými vajíčky.
🍏 Výživa
Energie 5597 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 589 g
Tuky 302 g
Vláknina 40 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/dvoubarevny-chlebicek-s-cokoladovou-polevou








Napsat komentář