Zimní játrová paštika s perníkovým kořením

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🍽️ Množství: 10 porcí

🍪 Popis

Co by to bylo za večírek bez paštiky? Oblíbené pochoutky, kterou můžete mazat na čerstvé nebo jíst se sýrem či zeleninou. Tahle fantasticky voní po perníkovém , takže okamžitě navodí vánoční atmosféru. Ale nenechte se zmást, výborně se hodí pro jakoukoliv příležitost o chladných odpoledních a zimních večerech. Paštiku můžete připravit i jako jedlý dárek pro přátele nebo třeba kolegy z práce – rozdělte ji do malých skleniček a přelijte povrch rozpuštěným máslem nebo sádlem, aby se nekazila. Ozdobte ji čerstvými bylinkami, drceným barevným pepřem, rozinkami, nebo perníkem.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Rozinky zalijte koňakem a nechte odležet. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného míchání ji při nízké teplotě nechte pomalu zkaramelizovat. Trvá to zhruba 20–30 minut.

Mezitím očistěte drůbeží játra. Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek a tymián, zvyšte teplotu a restujte, až se česnek a tymián rozvoní. Přisypte játra a zprudka je opečte.
Opečené maso osolte a zalijte vínem. Teplotu snižte a nechte 10 minut probublávat. Vmíchejte perníkové koření a smetanu a vařte do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte polovinu másla a nechte ho zcela rozpustit.

Vyjměte stonky tymiánu a směs rozmixujte tyčovým mixérem nebo v mixéru typu kutr dohladka. Vmíchejte rozinky i se zbylým koňakem, podle chuti osolte a opepřete, a pokud máte rádi výraznější chutě, přimíchejte ještě trochu perníkového koření.

Zbylé máslo rozehřejte, vymažte jím chlebíčkovou či paštikovou formu, naplňte ji paštikou a potřete rovnoměrně lžící zbylým máslem, aby paštika neosychala. Pokud byste ho na paštiku nalili, propadlo by se do jejího středu. Do másla vložte kousky bylinek a uložte paštiku do lednice. Nechte tuhnout 12–24 hodin.

Před podáváním formu lehce zahřejte a paštiku vyklopte. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s čerstvým pečivem a brusinkovou zavařeninou.

☕️ Poznámka

Pokud nejste fanoušky rozinek, do paštiky vmíchejte sušené , případně .

https://fresh.iprima.cz/recepty/zimni-jatrova-pastika-s-pernikovym-korenim




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *