Arabský sýr labne

, , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 dny
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Kuličky sýra jsou výborné jako předkrm či pohoštění (ale nejlepší stejně jsou, když je chodíte mlsat po jedné rovnou do chladničky). Uložte je do hezké skleněné dózy, dozdobte stuhou a vidličkou – a máte báječný jedlý dárek.

🍓 Ingredience

  • 2 litry hustého živého bílého jogurtu (třeba Choceňský)
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, drceného
  • 1 biocitron, vymačkaná šťáva a ostrouhaná kůra
  • asi 2 lžíce tzatziki a
  • olivový na zalití

🥘 Postup přípravy

1 , olej, česnek, citronovou šťávu i kůru promíchejte, pak postupně podle chuti dokořeňte tzatziki a solí. Puristé mohou tzatziki nahradit sušenou mátou. Dobře rozmíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou. Cípy zavažte a ochucený jogurt pověste do chladu vykapat. (Kdo nemá sklípek, může položit balíček do hrnce s pařáčkem, eventuálně zatížit a pak dát do lednice.) Nechte stát tři dny, vykapanou tekutinu občas slijte.

2 Z okapané směsi vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu, naklaďte je těsně vedle sebe do sklenic a zalijte olejem. Pomůže je před tím na chvíli dát do mrazničky, aby se ve sklenicích nepomačkaly. Dají se jíst hned, ale v chladu vydrží 6 měsíců.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *