🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🍽️ Množství: 2 placky
🍪 Popis
Italská chlebová placka z kynutého těsta je skvělou přílohou ke grilovaným masům, ale hodí se i jako výborný podklad k různým pomazánkám a dipům. A vlastně chutná báječně i sama o sobě! Zvlášť když ji dochutíte výraznými ingrediencemi, jako je restovaný česnek, rajčata, olivy nebo bylinky.
🍓 Ingredience
ČESNEK:
- česnek 8 stroužků
- rostlinný olej na smažení 200 ml
CHLEBA:
- hladká mouka (nejlépe typ „00“) 500 g
- sušené droždí 7 g
- vlažná voda 400 ml
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý rozmarýn 1 velká snítka
- cherry rajčata 1 hrst
🥘 Postup přípravy
Oloupané stroužky česneku osmažte při střední teplotě v oleji, aby chytly zlatavou barvu. Dávejte ale pozor, ať se nezbarví příliš do hněda, pak by byly hořké. Stroužky osušte na papírové utěrce a nasekejte.
Droždí a trochu soli smíchejte s vlažnou vodou, dokud se úplně nerozpustí. Poté jej vlijte do misky a po částech přisypávejte mouku. Přisypte vždy jen trochu a pořádně směs promíchejte, takto opakujte, dokud nevmícháte všechnu mouku – těsto by mělo být krásně spojené. Přidejte také nasekaný česnek.
Vypracované a elastické těsto dejte vykynout na teplé místo, až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Pak jej přendejte na pomoučený vál, prohněťte a postupně vyválejte placky. Ty položte na pečicí papír. Rozehřejte troubu na maximum. Těsto posypte solí a pokapejte olejem. Když budete chtít, přidejte i jiné přísady, v našem případě třeba snítky rozmarýnu a cherry rajčata. Poté vše prsty pěkně zamačkejte do těsta, tak proniknou chutě i dovnitř. Nechte těsto ještě jednou zdvojnásobit objem.
Až bude těsto připravené, vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 15 minut, dokud nebude hezky zbarvené. Pak jej vyndejte a pokapejte ještě trochou oleje.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/focaccia-s-opecenym-cesnekem-rajcatky








Napsat komentář